Gnevni filmovi

DOB tribina: „Klan” i zlatno doba srpskih kriminalističkih serija

U petak, 5. februara u 20 časova u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda održaće se još jedna tribina iz ciklusa GNEVNI FILMOVI

Dom omladine Beograda i tokom 2021. nastavlja ciklus filmskih tribina koje vode kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, a prvi razgovor biće posvećen fenomenu procvata kriminalističkih serija u našoj zemlji, sa posebnim osvrtom na nedavno premijerno emitovanu seriju „Klan”.

Kriminalističke serije domaće proizvodnje su do pre nekoliko godina bile prava retkost, a danas su sve popularnije i sve zastupljenije u ponudama ovdašnjih televizija. Poslednjih godina ovaj žanr je doživeo pravi procvat u Srbiji. Trend je započela serija „Ubice mog oca” (2016), a nakon nje su usledile: „Senke nad Balkanom” (2017), „Pet” (2018), „Državni službenik” (2019), „Grupa” (2019), „Tajkun” (2020), „Močvara” (2020), „12 reči” (2020), „Klan” (2020)… Uskoro nas očekuje još srpskih serija ovog žanra – pored pete sezone „Ubica mog oca”, na male ekrane bi tokom 2021. trebalo da stignu i prve sezone kriminalističkih serija „Kljun”„Crna svadba”„Beležnica”„Kalkanski krugovi” i „Jedini izlaz”.

U fokusu tribine „Klan i zlatno doba srpskih kriminalističkih serija”  je „Klan”, serija snimljena po scenariju i u režiji Bobana Skerlića, poznatog po filmovima „Do koske” i „Top je bio vreo”. „Klan” pruža dubinski uvid u samo srce kriminalnih organizacija i njihovih mnogobrojnih poslova, a ključne uloge su poverene Aleksandru Dimitrijeviću i Nedimu Neziroviću. Priča serije prati uzdizanje dva sitna kriminalca u svetu srpskog podzemlja – glavni likovi, Šok i Paša, spremni su na rizik i tako započinju svoju kriminalnu karijeru koja će ih dovesti do neslućenih visina… Samo, po koju cenu? Nakon uspeha prvih deset epizoda, najavljeno je snimanje nove sezone, a o čemu će na tribini takođe biti reči.

Učestvuju: Boban Skrelić, reditelj i scenarista i Aleksandar Dimitrijević, glumac

Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari