Monja Jović - Utopija i distopija

DKSG: Program za četvrtak, 10. februar

Četvrtak, 10. februar, Dom kulture „Studentski grad”

19.00, Klub Magistrala „Dragan Ve Ignjatović”

Predstavljanje knjige MONJE JOVIĆ „UTOPIJA I DISTOPIJA U SRPSKOJ PROZI DRUGE POLOVINE DVADESETOG VEKA”

(Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića, 2021)

Učestvuju: Tijana Tropin i Monja Jović

Studija obrađuje zapostavljeni deo srpske književne baštine, donoseći uzbudljivo istraživanje koje ukazuje da je i naša književnost bila uključena u svetske tokove naučne fantastike. Uvodi nas u neobične, dosad netumačene ili malo tumačene, svetove pisaca: Đorđa Jovanovića, Vladana Desnice, Eriha Koša, Ivana Ivanjija, Borislava Pekića i Vojislava Despotova. Njihove raznorodne poetike, stvarane u istorijskom rasponu koji se poklapa s usponom i padom jugoslovenske socijalističke utopije, oblikuju dinamično viđenje ovog subverzivnog žanra i dokazuju da ne postoji oblast naše književnosti bez relevantnih glasova – postoje samo nedovoljno upoznati i tumačeni književni svetovi.

Monja Jović (1977, Zagreb), dramska spisateljica i scenaristkinja, urednica u izdavaštvu udžbenika, doktorirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu na grupi za Srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću. Priredila je dve knjige radova dece s Kosova i Metohije.

Scenaristkinja je nagrađivanog filma „Isceljenje”.

 

15. festival Prvi kadar19.00, Mala sala

NAGRAĐENI FILMOVI SA 15. MEĐUNARODNOG FESTIVALA „PRVI KADAR”

Prvi kadar je Međunarodni festival dokumentarnog i kratkog igranog filma koji ima za cilj edukaciju mlade publike i afirmaciju filmskog stvaralaštva u RS. Organizovane posete publike projekcijama deo su edukativne misije festivala koji uspešno školuje mladu filmsku publiku u sredinama u kojima ne postoji bioskopski život i čija kulturna politika nema jasan plan zadovoljenja kulturnih potreba stanovništva. Na ovaj način mladi se upoznaju sa različitim filmskim školama i pristupima savremenom dokumentarističkom izrazu i podstiču na kreativano doživljavanje stvarnosti. Prvi kadar u pokretu je značajan u decentralizaciji kulture u BiH i Republici Srpskoj. Filmski kampus art dokumentarca i DokMasterKlas kao važan segment edukativnog programa festivala imaju veliki doprinos  unapređenju ne samo filmske, već i ukupne umetničko-stvaralačke produkcije u Republici Srpskoj, što  Prvi kadar svrstava  u veoma značajne subjekte u domenu kulturno-umetničke produkcije.

Program predstavlja Aleksandra Mitrić Štifanić, direktorka festivala

Program:

  1. Just a guy, dokumentarni, Shoko Hara, 15’, 2020, Nemačka
  2. Plava granica, dokumentarni, Ivan Milosavljević, 19’50’’, 2020, Srbija
  3. Tabu, Olga Kosanović, kratki igrani/short movie, 3’15’’, 2020, Austrija/Austria
  4. Mir naše Gospe, dokumentarni, Vladimir Perović, 18’17’’, 2020, Crna Gora
  5. Organizmi, Nikola Polić, kratki igrani, 13’, 2021, Srbija
  6. Duga, Aleksandar Vujović, kratki igrani, 16’56’’, 2020, Crna Gora
  7. Sami zajedno, Aglaja Filipović, kratki igrani, 20’, 2021, Srbija