DKSG: KONKURS ZA KNJIGU PRIČA

Studentski grad

DKSG: KONKURS ZA KNJIGU PRIČA

Dom kulture „Studentski grad” raspisuje konkurs za knjigu priča za mlade do 28 godina.

Od autora se očekuje, ukoliko ispunjava uslov mladosti, da pošalje knjigu priča, ne jednu ili dve pripovetke, nego celinu. Drugih ograničenja nema. Najbolji rukopis biće objavljen.

S obzirom na to da je konkurs namenjen mladim piscima, pa i onima koji nisu do sada objavljivali, DKSG vas upućuje na reči profesora Dragana Jeremića o suštinskoj razlici romana i pripovetke:

„Roman može da teče kao bujica i da sa sobom nosi sve što dođe u njegove tokove. Pripovetka mora da se ograniči na jedno bistro vrelo.”

„Mada se reči čitaju istom brzinom, roman i pripovetka zahtevaju različite udaljenosti čitaoca od teksta. Ono što se zbiva u romanu gleda se izdaleka kao neki pejzaž, a ono što se zbiva u pripoveci — kao ‘mrtva priroda’, kao naša ruka, kao lice sagovornika. Stoga pripovedač mora da
piše s neprekidno budnom pažnjom, izostavljajući sve što nije bitno za radnju i efekat njegove pripovetke. U pripoveci ne sme da bude ništa slučajno i ništa suvišno: sve u njoj mora da postoji kao funkcija osnovnog cilja. Čehov, koji je, možda, najbolji pripovedač svih vremena, s pravom je postavio načelo: ‘Sve što se ne odnosi neposredno na pripovetku, sve treba nemilosrdno izbacivati’.”

Ovo je, svakako, samo jedno od tumačenja, na vama je da pokažete šta je pripovetka za vas.

Rukopise sa kontaktom i veoma kratkom biografijom, slati na mejl tamara.mitrovic@dksg.rs.

Poslednji rok za slanje je 29. januar 2021.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.