Edit Pjaf

DKSG: Dve muzičke predstave u čast rođenja Edit Pjaf

Ponedeljak, 20. decembar, 20 časova, Velika scena Dom kulture „Studentski grad”

Pozorište Tri groša, Beograd

EDIT*

Monodrama sa cirkuskim i kabaretskim elementima

Igra: Milena Živanović

Pisac teksta: Sara Radojković

Kompozitor i pijanista: Jug Marković

Reditelj: Ana Pinter

Trajanje: 50 minuta

O predstavi EDIT:

Premijera predstave izvedena je u decembru 2015. godine povodom stogodišnjice rođenja „malog vrapca” nakon čega je usledio niz gostovanja u zemlji i inostranstvu. Publika je disala, smejala se, pevala i plakala kao jedno sa glumicom Milenom Živanović, koja je na nezaboravan način oživela duh ne samo velike umetnice, već i Pariza iz prve polovine 20. veka. 

„Teško je živeti dva života u jednom”, poverava nam se Edit Pjaf u tekstu talentovane spisateljice Sare Radojković.

U toj rečenici sažeto je nadljudsko životno iskustvo mrvice koja je nosila cipele broj 34. U njenim prodornim i sveobuzimajućim pesmama prepoznajemo kaldrmu pariskih ulica i duh varijetea iz tridesetih godina 20. veka, kao i veličanstvenost mjuzik holova koji su okupljali elitu u svojim gledalištima.

Prijateljica Žana Koktoa, kuma Marlene Ditrih, mentorka Šarla Aznavura i Iva Montana, inspiracija za čitavu jednu epohu, Pjaf je postala pariski mit tako što je ostala verna ulici i karnevalu, kako u svojim pesamama, tako i u ličnom doživljaju života. Volela je strasno i bez rezerve, a plenila svojom jednostavnošću, setnom čežnjom i slobodom da bude samo svoja i na marginama društva i pod svetlom reflektora.

Autorski tim predstave, inspirisan bajkom o prljavoj devojčici sa ulice koja se vinula do svetske slave, dočarava njeno svesno sagorevanje u ljubavi. Baš kao što je Sveta Tereza, Editina duhovna zaštitnica, rekla: „U životu nisu bitna velika dela, već velika ljubav”.

Muzički ansambl čine izvođači sa iskustvom u najrazličitijim muzičkim žanrovima, od klasične muzike do džeza i tanga. Njegovi članovi nastupaju u ansamblima kao što su beogradski tango ansambl Libercuatro, Beogradska filharmonija, ali i prateći bendovi Ramba Amadeusa i Marčela. Pored toga, neki od njih su već radili na projektima vezanim za muziku Edit Pjaf. Vokalistkinja Milena Živković igra noseću ulogu u predstavi „Edit”, beogradske pozorišne grupe Tri groša, dok je harmonikaš Branko Džinović nastupao u produkciji „Pjaf” teatra u Insbruku.

 

Muzički Teatar Mačak, Banja Luka

EDIT PJAF*

kabaretska predstava 

Autor, reditelj i glumica: Đurđa Vukašinović

Dramatizacija: Mario Ćulum 

Scenorafija i kostim: Đurđa Vukašinović

Scenski govor: Jovanka Božović Milovanović

Majstor svetla i tona: Đorđe Štrkić

Izrada scenografije: Đorđe Štrkić

Grafički dizajn: Ninoslav Kovačević

Produkcija: Muzički Teatar Mačak 

Trajanje: 50 minuta

Muzičari u obe predstave:

Ksenija Ristić, klavir

Branko Džinović, harmonika

Boban Stošić, kontrabas

Aleksandar Cvetković, bubnjevi

O predstavi EDIT PJAF (Đurđa Vukašinović):

Edit Pjaf, ne samo da slovi za jednu od najboljih francuskih pjevačica, ona predstavlja francusku nacionalnu muzičku ikonu. Decenijama su njen lik i djelo predmet inspiracije i pažnje mnogih umjetnika, kako u svijetu, tako i kod nas. Glavni pokazatelj besmrtnosti njenog lika i svevremenosti njenog djela jeste nagrada Oskar koja je pripala, tada mladoj glumici, Marion Kotijar (Marion Cotillard)  2008. godine za tumačenje lika Edit Pjaf u filmu „Život u ružičastom” (La vie en rose).

Edit Pjaf je nosilac tragičke krivice: djetinjstvo provodi kao siroče u bordelu očeve majke i na ulicama Pariza. Umire joj trogodišnja kćerka. U avionskoj nesreći gubi Marsela Serdana (Marcel Cerdan) u trenutku kada njihova romansa doseže vrhunac. Stradalnički put njene duše u potrazi za ljubavlju je katarzičan, antički tragičan, takođe uzvišen i nestvaran, poetski tanan i suptilan. Ova kabaretska predstava ne postavlja pitanje o vječitoj problematici smisla čovjekovog egzistiranja, već postavlja hipotezu navodeći gledaoca da je sam potvdi. Nakon ovog komada gledalac ne odlazi sa nizom pitanja koji vode u besmisao, već odlazi sa odgovorom koji otkriva smisao. A smisao je čista ljubav koja nudi slobodu.

Već je treća repriza predstave „Edit Pjaf” odigrana na Art Trema Festu u Rumi osvojivši granpri. Ubrzo potom, na festivalu Malih stvari u Trebinju, Đurđa Vukašinović osvaja nagradu za najbolju glumicu. Za nepunih godinu dana ova kabartska predstava prošla je selekciju još tri festivala: u Istočnom Sarajevu, Novoj Biloj i Mrkonjiću.

*Cena ulaznice: 600 din. (50% popust za studente i penzionere). Jedna ulaznica važi za ceo događaj.

Foto: Miklos Barna Lipkovski