Moja Srbija

Dostojevski

DKSG: DOSTOJEVSКI U NOVEMBARSКOJ NOĆI

Posetite Dom kulture Studentski grad u petak, 13. novembra i uživajte u književnom programu – Dostojevski u novembarskoj noći

Petak 13. novembar u 19.00
Magistrala „Dragan Ve Ignjatović”

DOSTOJEVSКI U NOVEMBARSКOJ NOĆI
Uvod u obeležavanje jubileja: 11.11.1821 – 9.2.1881
Olivera Žižović – SAN SMEŠNOG ČOVEKA

O novoj biografiji velikog pisca iz pera nemačkog slaviste Andreasa Guskija u prevodu Dušice Milojković (Laguna) razgovaraju Nebojša Barać, urednik izdanja i Tamara Mitrović, urednica Književnog programa DKSG.

U svojoj knjizi „Živi lik istine F. M. Dostojevskog”, Olivera Žižović argumentovano pokazuje da od „Sna smešnog čoveka” do „Braće Karamazovih”, kao najznačajnijeg ostvarenja ruskog pisca, vodi dosledna interpretativna linija, budući da je Dostojevski već u „Snu smešnog čoveka” formulisao svoju ideju raja, kao i da je svako za sve kriv, ali i da je rešenje problema ljudske prirode, koje u Braći Karamazovima nudi starac Zosima, propovedao već smešni čovek.

Sezonu serije predavanja koje ćemo do kraja sledeće godine posvećivati Dostojevskom ima čast da otpočne prof. dr Olivera Žižović, koja je diplomirala na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti u Beogradu, gde je odbranila magistarski rad „Groteska u romanima Petrograd Andreja Belog i Zavist Jurija Olješe”, a 2012. i doktorsku tezu „Funkcija i značaj snova u delima Fjodora Dostojevskog (San smešnog čoveka), Mihaila Bulgakova (Majstor i Margarita) i Tomasa Mana (Josif i njegova braća)”. Bila je dugogodišnja učenica i saradnica dr Ivana Nastovića, kod kojeg je završila trogodišnju edukaciju iz dubinske psihologije i analize snova. Od 2013. vodi „Centar za dubinsku psihologiju i analizu snova dr Ivan Nastović”.

Knjige: „Ahilejeve suze: arhetipsko putovanje kroz Homerovu Ilijadu”, „Snovi i individuacija: Josif i njegova braća Tomasa Mana”, „Snovi Mihaila Bulgakova”, „Živi lik istine F. M. Dostojevskog: San smešnog čoveka”, „Poetika i psihologija groteske”

Broj posetilaca biće ograničen na petoro, ali ćemo tribinu, ubrzo po održavanju, učiniti dostupnom na internetu.