Moja Srbija

Deni putuje: Sedam predloga za aktivan odmor na Zlatiboru

Deni putuje:

Sedam predloga za aktivan odmor na Zlatiboru

Ako se pitate šta raditi na Zlatiboru, ovo je tekst za vas

Deni putuje: Sedam predloga za aktivan odmor na Zlatiboru

Šetnja do Spomenika na Šumatnom brdu/Glavudži

Spomenik na Šumatnom brdu je od centra Zlatibora udaljen oko 5km. Staza je uređena i osvetljena, pa se možete prošetati i u večernjim satima. Usput ćete sresti veliki broj prodavaca domaćih proizvoda koji će vas pozvati da degustirate rakiju, med, kupinovo vino i to obavezno uradite.

Na kraju staze ugledaćete Spomenik partizanima streljanim 1941. godine. Na Spomeniku su ispisani stihovi Vaska Pope: Ne dam ovo Sunca u očima, ne dam ovo hleba na dlanu.

Preporučujem vam da, nakon šetnje do Spomenika, siđete do naselja Gajevi i posetite Krčmu Gaj, u kojoj se služe odlična komplet lepinja i domaće kiselo mleko. Osim ukusne hrane, dah će vam oduzeti pogled na talasasta brda koja okružuju naselje.

Šetnja do vrha Čuker (1359 m.n.v.)

Vrh Čuker nalazi se tačno prekoputa Spomenika. Šetnja do njega je izazovnija, jer je do vrha potrebno preći oko 16km od centra Zlatibora. Postoji više staza, ali mi smo izabrali stazu kroz borovu šumu koja počinje odmah posle nadvožnjaka. Staza je markirana i kroz šumu se ide do naselja Gajevi, odakle počinju usponi.

Da biste stigli do vrha Čuker, potrebno je da savladate tri strmija uspona. Savetujem da za ovaj izlet izdvojite jedan ceo dan i da natenane, sa nekoliko pauza, stignete do svog cilja. Pri svakom usponu doživećete veličanstven pogled na okolna brda i na Ribničko jezero.

Deni putuje: Sedam predloga za aktivan odmor na Zlatiboru

Šetnja do ranča Zova

Ranč Zova udaljen je od centra manje od 2km. Osmišljen je tako da je interesantan i starijim i mlađim posetiocima. Za decu je svakako najzanimljiviji mini zoološki vrt u kome mogu videti lame, paunove, prasiće, konje, srnu, jazavce, lisicu, ali i strašne vukove.

Za ljubitelje konja postoji mogućnost terenskog jahanja, kao i škola jahanja. A kad se umorite od šetnje i razgledanja, možete popiti kafu ili sok u maštovito uređenoj bašti kafića.

Ulaz na ranč je 100 dinara, a radno vreme je svakog dana od 9 do 20 časova.

Poseta Muzeju Sirogojno i Muzeju pletilja

Staro selo Sirogojno je etno-muzej na otvorenom, jedini takav u Srbiji. Njegova izgradnja započela je 1980. godine, prenošenjem graditeljskih objekata zlatiborskog kraja na jedno mesto.

Pored autentičnih brvnara u kojima su smeštene dve okućnice, vajati, ambari, mlekara, furuna, štale, tu je i krčma, koja nudi uživanje u etno-ambijentu, ali i u hrani i piću. Mi smo probali pitu sa zeljem, kiselo mleko i kolač Staro selo. Cene su zaista pristupačne tako da preporučujem da se počastite nekim od tradicionalnih specijaliteta.

Na ulazu u Staro selo Sirogojno nalazi se Muzej pletilja. Unikatne džempere pletilja iz Sirogojna nosile su u drugoj polovini 20. veka dame u Italiji, Švedskoj, Nemačkoj, Francuskoj… U Muzeju se čuvaju tekstovi iz modnih časopisa i revija, te pisma i fotografije poznatih ličnosti koje su bile redovni kupci.

Radno vreme Muzeja pletilja je od 9 do 19 časova u letnjem i od 9 do 17 časova u zimskom periodu.

Deni putuje: Sedam predloga za aktivan odmor na Zlatiboru

Izlet do Stopića pećine

Stopića pećina je fascinantno delo prirode u zaseoku Stopići, po kom je dobila ime. Pećina je duga 1691m, a za posetioce je uređeno prvih 300m.

Ova pećina je prvenstveno zanimljiva zbog svog prostranog ulaza. Sastoji se od pet dvorana, a u jednoj od njih može se videti vodopad Izvor života. Nama su se najviše dopale Bigrene kade – udubljenja koja se u kišnom periodu napune vodom i prelivaju u vidu kaskada.

Cena ulaznice za pećinu iznosi 250 dinara. Obilazak će biti najzanimljiviji ukoliko sačekate vodiča da vas povede uređenim stazama i ispriča zanimljivosti. Pri šetnji obratite pažnju na bogati pećinski nakit i stubove koji su nastali njihovim spajanjem – takozvanim pećinskim poljupcem.

Radno vreme pećine je od 9.30 do 18 časova.

Poseta Gostilje vodopadu

Na 25km od Zlatibora čeka vas predivan prizor – sa krečnjačke litice visoke 20m obrušava se voda, stvarajući tako jedinstveni Gostilje vodopad.

Od prvog pada voda se kreće dalje, praveći manje vodopade i slapove sve do ušća u reku Katušnicu. Tok vodopada možete pratiti uređenom stazom i pritom udisati svež planinski vazduh, te odmoriti oči u zelenilu šuma.

Vodopad se može posetiti od 9 do 19 časova u letnjem i od 9 do 16.30 časova u zimskom periodu. Cena ulaznice je 150 dinara.

Krstarenje meandrima Uvca i poseta Ledenoj pećini

Pregrađivanjem reke Uvac nastala su tri jezera – Radoinjsko, Zlatarsko i Uvačko. Prizore kojima je Srbija najčešće predstavljena u turističkim vodičima i video zapisima doživećete baš ovde – na jednom od vidikovaca iznad Uvačkog jezera.

Najlepši način da doživite lepotu Uvca u svom njegovom sjaju je da odete na krstarenje. Pritom ćete imati priliku da posmatrate beloglave supove – čistače prirode kojih trenutno u rezervatu ima oko pet stotina.

Krstarenje traje oko četiri sata – sa dva stajanja – kod Ledene pećine i kod vidikovca. Ledena pećina je zaista ledena – temperatura u njoj iznosi uvek 8 stepeni. Za obilazak je potrebno da ponesete čeonu lampu ili mobilni telefon, jer je slabo osvetljena. Stara je oko 4 miliona godina, što se vidi po dužini pećinskog nakita. Ova pećina me je oborila s nogu, a verujem da će i vas.

Na koji ćete se vidikovac popeti, zavisi od vaših vodiča. Mi smo se peli na Ravni krš – vidikovac koji je otkriven pre dve godine i koji je zaista pristupačan svima. Staza vodi kroz šumu i nema jako strmih uspona. A kad se popnete – sigurna sam da ćete ostati bez teksta. Sedite na travu i uživajte u pogledu, u tišini, u lepoti.

Cena krstarenja meandrima Uvca iznosi 1500 dinara. Ulaznica u Ledenu pećinu košta 150 dinara.

Posetite Zlatibor i delite svoja iskustva sa drugima, a do tada…

Pozdravlja vas Deni!

Izvor: deniputuje.com