Moja Srbija

Vrdnik

Deni putuje: Šta posetiti u banji Vrdnik?

Banja Vrdnik je poznato lečilište na Fruškoj gori, udaljeno samo pola sata vožnje od Novog Sada. Bilo da želite da šetate šumovitim predelima, posetite neki od fruškogorskih manastira, istorijskih lokaliteta ili vidikovaca, u Vrdniku ćete naći nešto za sebe.

Manastir Vrdnik – Mala Ravanica

Veruje se da je ovaj manastir izgrađen krajem 15. ili početkom 16. veka. O njemu se vrlo malo znalo, sve dok ga nisu naselili monasi iz manastira Ravanica, od kada postaje poznat i kao Mala Ravanica.

Ovde su se do 1942. godine nalazile mošti kneza Lazara, a manastir je posebno zanimljiv, jer je jedini fruškogorski manastir u naseljenom mestu.

Njegov konak ubraja se u najlepše na Fruškoj gori.

Vrdnik

Zgrada stare Železničke stanice

Od 1899. do 1969. godine bila je aktivna železnička pruga Vrdnik – Ruma, za potrebe transporta uglja iz vrdničkog ugljenokopa. Zgrada stare železničke stanice izgrađena je 1901. godine i zatvorena je ubrzo nakon što je transport uglja obustavljen.

Danas u Vrdniku možete videti ovu šarmantnu zgradu, koja je samo simbol nekih prošlih vremena. Zvižduk voza se više ne čuje u Vrdniku, a o postojanju ove pruge možete saznati samo na osnovu spomen-table ispred usamljene pastelne zgrade.

Kuća Milice Stojadinović – Srpkinje

Milica Stojadinović – Srpkinja bila je istaknuta srpska književnica, čijem talentu i lepoti su se divili mnogi, među njima i veliki Njegoš.

Rođena je 1828. godine u Bukovcu, ali se njena porodica već 1829. seli u Vrdnik, gde je provela detinjstvo i načinila prve pesničke korake u duhu rodoljubive poezije. Sa 13 godina objavljuje prvu pesmu u Srpskom narodnom listu, a nakon toga i u drugim književnim časopisima.

Smatra se i prvom ženom – ratnim izveštačem, jer je 1862. godine objavila svoju ratnu reportažu „Srce i barikade iz Beograda”. Uprkos velikom značaju, umire u potpunom siromaštvu, u Beogradu, 1878. godine.

Danas se u Vrdniku nalazi kuća u kojoj je provela najveći deo svog života. Kuća je, nažalost, u jako lošem stanju, a pored nje se nalazi spomen-tabla koja ukazuje da je ovde nekad živela žena izuzetnog talenta.

Njena bista nalazi se od 1912. godine u dvorištu manastira Vrdnik.

Vrdnik

Stepenice koje ne vode nikuda

Vrdničke stepenice su sigurno jedna od najzanimljivijih atrakcija ovog vojvođanskoh mesta. Pedeset i osam stepenika vode sa glavnog puta direktno u šumu i vode do platoa na kom – nema ničega.

Postoje dve verzije priče zašto je to tako. Neki kažu da su ove stepenice sagrađene za potrebe kasarne koja je trebalo da se izgradi na platou. Drugi tvrde da je reč o ostacima starog kamenoloma koji je u blizini, a vodile su do kućice koja se nalazila na platou.

Vrdnička kula i etno selo

Vrdnička kula je simbol Vrdnika, lokalitet star 1700 godina. Donžon kula visine 18m uzdiže se na 400mnv.

Veruje se da je izgrađena sredinom 3. veka, da su je opsedali Huni i Avari, a da su joj poslednji udarac zadali Turci u 15. veku. Od tada kula nažalost nije obnavljana, ali su postavljene metalne konstrukcije koje omogućavaju razgledanje njene unutrašnjosti, kao i klupe za odmor oko samog lokaliteta.

Vodopad Lazin vir

Da biste došli do ovog vodopada, potrebno je da malo zađete u šumu. Od centra Vrdnika do vodopada potrebno vam je 20 minuta hoda. Mi smo imali tu sreću da vidimo zaleđen vodopad i potočić, dakle da uživamo u pravoj zimskoj idili.

Vrdnik

Izvorište i manastir Jazak

Ako ste nekad išli na Fruškogorski maraton, sigurno ste posetili i selo Jazak sa istoimenim izvorom i manastirom. Udaljenost Vrdnik – Jazak je oko 4km i to može biti odličan izbor ukoliko želite da odete na poludnevni izlet.

Izvorište Jazak je veoma popularno ne samo među meštanima ova dva, već i okolnih vojvođanskih sela. Neretko ćete ovde sresti ljude koji toče hladnu vodu sa izvora, a to obavezno uradite i vi ukoliko se ovde nađete.

Na 200m od izvorišta je i ženski manastir Jazak, izgrađen 1736. godine. Čine ga manastirska crkva sa trospratnim zvonikom, koja je sa tri strane okružena konacima, a sa četvrte manastirskom portom. Kako je odvojen od sela, u dvorištu manastira vlada potpuni mir.

Posetite Vrdnik i delite svoja iskustva sa drugima, a do tada…

Pozdravlja vas Deni!

Izvor: www.danijelasurtov.com