Deni putuje: PERUĆAC

Perućac

Deni putuje u…

PERUĆAC

Perućac je selo u zapadnoj Srbiji, 13 km udaljeno od Bajine Bašte. Smešteno između planinske lepotice Tare i vijugave Drine, pravo je mesto za odmor, opuštanje i uživanje u prirodi, mirisima i ukusima Zapadne Srbije.

Šta posetiti u ovom delu Srbije?

Reka Drina i Drinska regata

Drinu su nekada zvali Zelenika, zbog izrazito zelene boje po kojoj je prepoznatljiva. Pored epiteta zelena, uz Drinu se vezuje i epitet kriva, zbog njenog krivudavog toka.

Najpoznatija manifestacija na reci Drini je Drinska regata, koja se održava svake godine na leto i okuplja veliki broj turista iz Srbije i regiona. Drinska regata počinje baš u Perućcu.
Perućac

Reka Vrelo – reka Godina

Reka Vrelo je simbol Perućca i jedan od razloga zašto domaći, ali i strani turisti posećuju ovo mesto. Vrelo se smatra jednom od najkraćih reka u Evropi i kažu da je duga tačno 365 m, pa je zbog toga zovu i Godina.

Međutim, nije samo njeno ime ono što privlači. Divan je vodopad na njenom izvoru, a još veličanstveniji njen strmoglavi pad u Drinu, gde nastaje vodopad Vrelo.

Zanimljiva je Godina – izvire hitro, teče lagano, a onda se svom svojom snagom ulije u Drinu, koja je dalje nosi svojim kanjonom.

Mramorje

Mramorje je srednjovekovna nekropola stećaka – hrišćanskih nadgrobnih spomenika iz 14. i 15. veka. U Perućcu ih ima 88, a samo jedan ima ukras u obliku kruga, dok su ostali neukrašeni i bez natpisa. Svi spomenici su klesani od jednog komada krečnjačke stene i teški po tri tone.

Perućačko jezero

Perućačko jezero je veštačko jezero, nastalo pregrađivanjem toka Drine za potrebe hidroelektrane Bajina Bašta, puštene u rad 27. novembra 1966. godine.

U letnjim danima jezero je savršeno za kupanje, vožnju čamcima, pecanje… Izgrađena je plaža za posetioce, a tu su i pontoni sa bazenima za decu. Posebno su fotogenične i atraktivne kućice na vodi koje možete iznajmiti.

Postoji mogućnost iznajmiljivanja čamaca, kanua i pedalina za samostalno otkrivanje kanjona Drine i potpuno uživanje u čarima čarobne reke.

Do jezera iz samog Perućca možete stići automobilom, biciklom ili peške – tamo ste za 25-30 minuta laganog hoda.

Perućac

Krstarenje do Višegrada

Sa Perućačkog jezera, tokom sezone, u julu i avgustu, možete krenuti na celodnevno krstarenje do Višegrada u Bosni i Hercegovini. Ove ture organizuje lokalna agencija Tara Tours, a cena po osobi je 2500 dinara.

Takođe, možete otići i do Bajine Bašte i tamo posetiti manastir Raču, izvor Lađevac, BB Klekovaču, te napraviti izlet do Kaluđerskih bara i još mnogo toga zanimljivog.

Kako stići?

Ako nemate automobil, do Perućca možete doći autobusom, sa presedanjem u Bajinoj Bašti. Od Bajine Bašte možete dalje taksijem, koji će vas dovesti za oko 900 dinara, a možete i autobusom čija je cena 110 dinara u jednom pravcu.

Gde jesti u Perućcu?

U samom Perućcu postoje dva restorana – popularni restoran Vrelo i Drinska priča. Vrelo se nalazi na atraktivnoj lokaciji, iznad samog vodopada. Drinska priča nema tako fanstastičan pogled, ali konobari su srdačni, hrana je preukusna, cene su pristupačne. Čisto je i uredno.

Posetite Perućac i delite svoja iskustva sa drugima, a do tada…

Pozdravlja vas Deni!

Izvor: deniputuje.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *