Deni putuje: BAJINA BAŠTA

Deni putuje - Bajina bašta

Deni putuje u…

BAJINU BAŠTU

Bajina Bašta je gradić u Zapadnoj Srbiji, smešten na desnoj obali Drine, u podnožju planine Tare. Zanimljivo ime mesta potiče verovatno iz turskog perioda – veruje se da je na ovom području živeo neki Baja koji je imao velike posede, bašte. Grad je zvanično nastao 12. jula 1858. godine, kada je knez Aleksandar Karađorđević izdao rešenje o osnivanju varošice.

Kako stići?

Bajina Bašta je od Novog Sada udaljena 237km, a od Beograda 166km. Ukoliko nemate automobil, autobusi na ovoj relaciji saobraćaju dva puta dnevno, a cena povratne karte iz Novog Sada je 1790RSD. Putovanje traje oko 5 i po sati.

Šta posetiti?

Kućica na steni

Kućica na steni je jedan od najfotografisanijih motiva Srbije. Po legendi, Marko Kraljević je želeo da pređe na levu obalu Drine, a da njegov konj Šarac pritom ne pokvasi noge. Junak je uzeo stenu i bacio je usred reke, na koju je Šarac skočio i odbacio se na drugu stranu. I dan – danas kažu da se na steni vidi otisak konjskog kopita.

Što se tiče same drvene kućice, ona je prvobitno nastala 1968. godine, u igri bajinobaštanskih dečaka koji su na steni od dasaka sagradili malu kuću. Nakon što ju je nabujala Drina odnela, 1969. na steni je sagrađena čvrsta kućica – ista kao što je ova koju vidimo danas. Tokom godina, moćna Drina je rušila kućicu šest puta, a meštani su je obnavljali. Ona koju vidimo danas sagrađena je 2011. godine i ojačana je sa dva betonska stuba.

Deni putuje - Bajina bašta

BB Klekovača

Da li ste znali da je 1905. godine u Srbiji otvorena prva srpska destilerija i to baš u Bajinoj Bašti? Prva rakija koja je tada proizvedena bila je šljivovica sa dodacima lekovitih bobica kleke – klekovača, po kojoj destilerija i dobija naziv.

Danas se u ovoj destileriji proizvodi osamnaest vrsta rakija vrhunskog kvaliteta, od najboljeg voća Zapadne Srbije. Rakija se čuva u hrastovim buradima dok ne dostigne željeni kvalitet, a zatim se prebacuje u bakarne, koji taj kvalitet zadržavaju.

Destilerija je za posete otvorena radnim danima od 9 do 15 časova. Ovde ćete čuti priču o njenom nastanku, degustiraćete prvoklasne rakije, od svetlih do obojenih i uz svaku degustaciju saznati nešto novo od vodiča Vlade.

Manastir Rača

Šest kilometara od Bajine Bašte nalazi se srednjovekovni manastir Rača, koji se smatra zadužbinom kralja Dragutina.

Manastir je okružen zelenilom Tare, a leži kraj rečice Rače, nadomak istoimenog sela. Sam boravak ovde će vas ispuniti mirom i blagostanjem, kako zbog prirode u kojoj je smešten, tako i zbog duhovnog i kulturnog bogatstva kojim manastir pleni.

Za vreme Drugog svetskog rata je u manastiru čuvan najstariji ćirilični spomenik, odnosno rukopis – Miroslavljevo jevanđelje. Danas se u njemu čuva deo moštiju kralja Dragutina.

Vrelo i vodopad Lađevac

Od manastira Rača vodi 5km duga staza do vrela i vodopada Lađevac – izvora reke Rače. Vrelo Lađevac deo je zaštićenog rezervata prirode Kanjon Rača u okviru Nacionalnog parka Tara. Nalazi se na nadmorskoj visini od 498 metara i do samog izvora stiže se strmim stepenicama.

Voda sa izvora Lađevac je temperature 15-18 stepeni i smatra se lekovitom. A posebno je lekovit boravak ovde, među krečnjačkim stenama iz čijih pukotina šiklja čista voda. Ona se zatim račva na nekoliko vodopada, čiji se tokovi na kraju spajaju i čine tok reke Rače.

Deni putuje - Bajina Bašta

Kaluđerske bare – Manastirski stanovi

Kako iz Bajine Bašte postoji autobus do Kaluđerskih bara, odlučili smo da jedan dan odemo do Tare i posetimo bar jedan njen vidikovac.

Negde na sredini puta ka vidikovcu videli smo putokaz ka Manastiru srpskih svetitelja – Manastirski stanovi. Ovo je kompleks koji se smatra prvim turističkim objekatom na planini Tari, izgrađen između dva svetska rada. Građevine su opljačkane i spaljene 1943. godine, a 1973. godine započeta je izgradnja spratne kuće sa kapelom, koja je danas posebno zanimljiva posetiocima. U okviru kompleksa postoji i ergela konja, za ljubitelje jahanja ili one koje bi to želeli da postanu.

Vidikovac Crnjeskovo

Od Manastiskih stanova vodi šumska staza ka vidikovcu Crnjeskovo. Staza je markirana i duga oko 1km. Ono što je važno napomenuti je da na stazi postoje i upozorenja o opasnosti od mrkog medveda, tako da se preporučuje odlazak u grupi.

Staza do vidikovca je prohodna i lagana, sve do poslednjeg kamenog dela, na kome bi trebalo biti posebno pažljiv. A pogled je veličanstven. Odavde se vide Krstasta stena i gustom šumom obrasli obronci Tare. Još ako vas gore, kao što je nas, dočeka pravo prolećno sunce – doživljaj će biti potpun.

Posetite Bajinu Baštu i delite svoja iskustva sa drugima, a do tada…

Pozdravlja vas Deni!

Izvor: deniputuje.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *