Moja Srbija

Dečak sa koferom

„Dečak sa koferom” premijerno na sceni Malog pozorišta „Duško Radović”

Premijera predstave „Dečak sa koferom”, britanskog pisca Majka Kenija, u režiji Damjana Kecojevića, biće izvedena na sceni Malog pozorišta „Duško Radović” u petak, 2. oktobra 2020. godine od 20 časova. Prva repriza zakazana je za 4. oktobar od 12 časova, dok je sledeće igranje 17. oktobra od 17 sati.

Predstava se kao dominantnom temom bavi pitanjem nasilne migracije dece koja je sve više prisutna u savremenom društvu i ima za cilj da kod publike razvije empatiju prema raseljenim licima.

Postavkom ovog teksta Malo pozorište „Duško Radović” želi da pomogne u rešavanju problema kvalitetnije integracije i prihvatanja od strane zajednice u koju raseljena lica dolaze, kao i da po prvi put predstavi domaćoj publici delo jednog od najznačajnijih savremenih dramskih pisaca za decu i mlade iz Velike Britanije.

Radnja komada se odvija kroz naraciju dvanaestogodišnjeg junaka koji se zove Naz. Zajedno sa porodicom on mora da napusti ratom zahvaćenu domovinu. Njihov cilj je da se domognu „obećanog grada” (London) kako bi se tamo susreli sa Nazovim starijim bratom i započeli bolji život. Ubrzo shvataju da nemaju dovoljno novca kako bi svi zajedno krenuli na tako dugo putovanje. Zbog toga roditelji donose odluku da glavnog junaka pošalju samog u ovu opasnu avanturu, kako bi bar on bio na „sigurnom” tlu.

Naz sa sobom, pored malog kofera, nosi i priče koje mu je otac pričao. On zamišlja da je Sindbad moreplovac, omiljeni junak iz očevih priča, koji prolazi kroz pustinje, planine i mora. Identifikacija sa glavnim junakom iz očevih priča daje mu dodatnu snagu za nedaće koje će uslediti.

Na tom dvogodišnjem putovanju on nailazi na veoma intrigantne likove i uz pomoć svoje prijateljice Krisje, koju upoznaje na početku putovanja prevazilazi nekoliko vrlo komplikovanih i opasnih prepreka.

Na kraju komada Naz uspeva da stigne do brata i ubrzo uviđa da život u obećanoj zemlji nije med i mleko. Uprkos toj činjenici on shvata da će sreća biti uz njega dokle god ima svoje priče.

Ova priča govori o gotovo svakoj mogućoj stvari koja te može zadesiti na putovanju. Za komad koji se bavi veoma mračnim temama poput rata, odvajanja od porodice, prihvatanja surove realnosti života, on odiše lakoćom i humorom. Skoro svaka ozbiljna i teška situacija u komadu dobije na kraju zabavan obrt.

Komad je napisan u formi pripovedanja (storytelling). Veština kojom je priča ispričana je apsolutno virtuozna što omogućava da se fokus, pri postavljanju komada, stavi na takozvanu fizičku naraciju ili naraciju fizičkog teatra. Forma fizičkog teatra olakšava nam da u iscenaciji ove ozbiljne priče posegnemo za elementima dečije igre koji su publici poznati, i na taj način uspostavimo poverenje i jaču vezu sa njima. Ideja je da se kod mladih razvije svest da se uloge u životu brzo menjaju, da publika lako može postati akter.

Pisac: Majk Keni
Režija: Damjan Kecojević
Prevod: Milica Naumović
Dramaturg: Bojana Lazić
Scenograf: Zorana Petrov
Kostimograf: Maja Mirković
Kompozitor: Vladimir Pejković

Igraju:
Mladen Lero
Jelena Ilić
Jovana Cvetković
Jelena Ćuruvija Đurica
Dubravka Kovjanić
Nedim Nezirović

Majk Keni je jedan od vodećih britanskih pisaca komada za decu i mlade. Britanski list „Independent on Sunday” uvrstio ga je u 10 najboljih živih dramskih pisaca. Njegovi komadi se izvode u pozorištima širom sveta.
Godine 2000. njegov komad za mlade „Kamen spoticanja” omogućio mu je da postane prvi dobitnik Dečije nagrade za najbolje dramske pisce za decu i mlade koju dodeljuje Umetnički savet Engleske. U martu 2011. godine osvojio je nagradu „Olivije” za izuzetan dorinos pozorišnoj sceni grada Londona koji je ostvario pozorišnom adaptacijom „Dečije železnice”. Godine 2012. njegov komad za mlade „Električna tama” osvojio je Nemačku nagradu za pozorišta za decu. Takođe, 2015. godine Udruženje pisaca Velike Britanije je proglasilo Majkov komad „Tri mudra majmuna” najboljim komadom za mlade.
Godine 2013. Univerzitet u Notingemu proglasio ga je počasnim doktorom književnosti zbog doprinosa pozorištu za mlade.

Podršku postavci ovog komada dali su UNICEF i nevladina organizacija INFO PARK.

UNICEF radi u 190 zemalja i teritorija da spašava dečije živote. Da brani njihova prava. Da im pomogne da ispune svoje potencijale. I nikada ne odustaje. UNICEF, za svako dete.

Info Park je nevladina organizacija koja postoji od septembra 2015. a namenjena je pružanju pomoći i podrške izbeglicama, migrantima i tražiocima azila. Info Park je do sada pomogao oko 300 000 ljudi iz preko 30 zemalja poput Sirije, Avganistana, Iraka, Jemena, Somalije, Irana, Pakistana. Kroz pomoć u vidu hrane, garderobe, higijenskih paketa, pokrivanja troškova lekova, ili transporta do prihvatnih centara, zatim kroz psihosocijalnu podršku, upućivanje na specijalizovane organizacije i državne institucije, kao i kroz programe osnaživanja za žene, devojčice i dečake adolescente.

Foto: Jelena Janković