DANI EVROPSKE BAŠTINE 2019. U BEOGRADU

dani evropske baštine

DANI EVROPSKE BAŠTINE 2019. U BEOGRADU

„Umetnost i zabava – nasleđe u fokusu“

Milinko Veličković, sekretar Sekretarijata za privredu, predsednik Organizacionog odbora manifestacije, izjavio je, da je i ove godine za „Dane evropske baštine“ u našem gradu, pripremljeno oko tri stotine raznovrsnih programa, besplatnih za posetioce. Podsetio je da se „Dani evropske baštine” u Beogradu održavaju od 2002. godine kao deo velike evropske manifestacije Saveta Evrope i Evropske Komisije. Svake godine sa drugom temom, manifestacija je u Beogradu postala svojevrstan praznik kulture i turizma na čitavoj teritoriji grada, kada se pripremaju tematski programi, otvaraju gradska zdanja, istorijske kuće, legati, muzeji, ustanove kulture i dr.

Dani evropske baštine u Beogradu obeležavaju se u koordinaciji grada Beograda-Gradske uprave, Sekretarijata za privredu, nadležnog za poslove turizma i Organizacionog odbora i oko stotinu neposrednih organizatora programa. U saradnji sa ustanovama i sekretarijatima nadležnim za kulturu, zaštitu životne sredine, obrazovanje i dečju zaštitu, sport i omladinu, pripremljen je veliki broj programa u svakoj od tih oblasti. Na poziv Sekretarijata, gradske opštine Zemun, Vračar, Savski venac, Grocka, Mladenovac, Lazarevac, Voždovac i dr. realizuju se brojni programi, pre svega za lokalno stanovništvo. Čitav septembar je posvećen promociji nasleđa u Beogradu a najveći broj programa se realizuje u drugoj polovini septembra i prvoj nedelji oktobra, kada se manifestacija i intenzivno promoviše.

Koristeći raspoložive resurse, partnerstvo i saradnju, gradske opštine, muzeji, kulturni centri, udruženja i dr. pripremili su raznovrsne programe na temu: „Umetnost i zabava – nasleđe u fokusu“: predavanja, izložbe, prezentacije, razgledanja sa vodičima, predstave, radionice, kvizove znanja, takmičenja, video projekcije, dečje programe, projekcije filmova, koncerte i dr. Tematskim programima obuhvaćeni su značajni jubileji i godišnjice: 280 godina od rođenja Dositeja Obrdaovića i 15 godina Zadužbina; 90 godina od rođenja Milorada Pavića i 35 godina od prvog izdanja Hazarskog Rečnika; 135 godina rada Narodne banke Srbije i 90 godina od osnivanja Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca i 15 godina od osnivanja Centra za posetioce, jedinstvenog Muzeja novca; osam vekova samostalnosti Srpske Pravoslavne Crkve (izložbom „Osamsto godina umetnosti pod okriljem Srpske Pravoslavne Crkve 1219-2019″ u Muzeju SPC); 130 godina Botaničke bašte „Jevremovac“; 150 godina Narodnog pozorišta i 130 godina Opere; 90 godina od prvog izvođenja „Gospođe ministarke“; 180 godina postojanja Prve beogradske gimnazije; 115 godina od krunisanja kralja Petra I; 95 godina Radio Beograda, pola veka Radio Beograda 202 i PGP RTSa; 15 godina Kuće Legata – izložbom “Moderna umetnost kroz kolekciju Kuće Legata“. Galerija 73 organizuje bogat program promocije frule, kao jednog od najstarijih instrumenata; brojni su nastupi kulturno-umetničkih društava i dr. Organizovano je oko stotinu izložbi, preko šezdeset radionica za decu, brojna predavanja, tematska stručnih vođenja, veliki broj koncerata, filmskih projekcija, predstava, tribina, promocija, takmičenja, kvizova, programa za mlade sa smetnjama u razvoju, programa za penzionere, konferencija, sportsko rekreativnih programa, gastronomskih manifestacija i dr. Turistička organizacija Beograd vodi na promotivne izlete sa obilaskom baštine u Mladenovcu, Lazarevcu i Grockoj.

Fokus „Dana evropske baštine“ ove godine je pre svega umetnost ali i zabava, slobodno vreme, svet filma, stripa, negovanje starih zanata i veština i dr.

Pripremljeni su mnogobrojni programi za decu sa multimedijalnim sadržajima, edukativne i umetničke radionice u Muzeju grada Beograda, Narodnom muzeju, Dečijem kulturnom centru i dr. Brojnim i raznovrsnim programima obeležiće se i Svetski dan turizma, 27. septembar. Svi organizatori su pozvani da vode računa o dostupnosti programa za osobe sa invaliditetom, a mnogi su pripremili posebne programe njima namenjene.
U Beogradu, kao glavnom gradu, najvećem kulturnom i turističkom centru, tradicionalno se tokom manifestacije „Dani evropske baštine” otvaraju i gradska zdanja, istorijske kuće, legati i drugi prostori. Kao i prethodnih godina, organizovan je najveći broj programa u oblasti kulture i turizma, ali i programi promocije prirodnog nasleđa u zaštićenim prirodnim dobrima.

Milinko Veličković je istakao da manifestacija doprinosi obogaćivanju turističke ponude Beograda i atraktivnosti Beograda kao destinacije. Zahvalio se svima koji su se odazvali pozivu i otvorili vrata za posetioce, pozvao sugrađane i posetioce da uživaju u programima a medije da zabeleže i podele informaciju, znanje, priču o lepoti i značaju bogatog i raznolikog materijalnog i nematerijalnog nasleđa.


DANI EVROPSKE BAŠTINE 2019 U BEOGRADU
PROGRAMI ZA KOJE JE POTREBNA PRIJAVA U TIC-U TURISTIČKE ORGANIZACIJE BEOGRADA, Knez Mihailova 56, 011/2635-622

PROGRAMI RAZGLEDANJA ZDANJA
DOM NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE
Trg Nikole Pašića 13
Obilazak sa vodičem
Termini: 21. i 22. septembar, 28. septembar i 29. septembar 2019. godine
Polasci grupe u 10 časova (po 40 posetilaca).
Obavezno prijavljivanje: Info centar TOB, Knez Mihailova 56, 011/2635-622
Kontakt: 011/3026-236, 064/8420-042, edukacija@parlament.rs; grupa za edukaciju i prezentaciju baštine. Posetioci treba da ponesu važeći lični dokument.

DVORSKI KOMPLEKS NA DEDINJU – KRALJEVSKI I BELI DVOR
Bulevar mira bb
Organizatori: Kancelarija NJ.K.V. prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i TOB.
Mesto polaska: ispred kapije Dvorskog kompleksa
Termini za besplatne obilaske Dvorskog kompleksa u okviru „Dana evropske baštine“:
Termini poseta: 17. septembar u 13.00 časova;
20. septembar u 10.00 časova;
26. septembar u 13.00 časova;
30. septembar u 10.00 časova
Obilazak grupe (50 posetilaca) sa vodičem u trajanju oko 90 minuta.
Obavezno prijavljivanje: Info centar TOB, Knez Mihailova 56, 011/2635-622

VLADA REPUBLIKE SRBIJE
Nemanjina 11
Obilazak zdanja sa stručnim vodičem
Termini: 21. i 22. septembar, 28. i 29. septembar – polazak grupe (25 posetilaca) u 14.00 časova.
Obavezno prijavljivanje: Info centar TOB, Knez Mihailova 56, 011/2635-622.
Posetioci treba da ponesu važeći lični dokument.

PALATA SRBIJE
Obilazak zdanja sa vodičem. Kontakt: sandra.vesic@uzzpro.gov.rs;
Termini: 27. septembar, grupe po 40 posetilaca u 14 časova i 16 časova
Obavezno prijavljivanje: Info centar TOB, Knez Mihailova 56, 011/2635-622
Posetioci treba da ponesu važeći lični dokument.

AMBASADA REPUBLIKE FRANCUSKE U BEOGRADU
Pariska 11
Termini: sreda, 18. septembar u 15.00 časova,
sreda 2. oktobar grupe u 10.00 i 11.00 časova,
subota 5. oktobar u 10.00 časova;
Obavezno prijavljivanje: Info centar TOB, Knez Mihailova 56, 011/2635-622Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.