sala2DAN NARODNOG POZORIŠTA

Povodom Dana Narodnog pozorišta 22. novembra, Upravni odbor je dodelio priznanja najzaslužnijim članovima koji su se istakli u radu tokom sezone 2019/2020.

Svečana dodela je odložena iz epidemioloških razloga.

Zaslužni radnici koji su stekli uslove ispraćeni su u penziju, podeljene su jubilarne nagrade, pohvale i pečati za izuzetno zalaganje radnicima i saradnicima.

DOBITNICI GODIŠNJIH NAGRADA NARODNOG POZORIŠTA PO ODLUCI UPRAVNOG ODBORA NARODNOG POZORIŠTA:

NAGRADA NARODNOG POZORIŠTA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU U OKVIRU REPERTOARA NARODNOG POZORIŠTA U SEZONI 2019/2020.

•           dodeljuje se predstavi KALIGULA, Albera Kamija u režiji Snežane Trišić (premijera je bila 5. februara tekuće godine)

Obrazloženje: Predstava „Kaligula” odlikuje se pre svega rediteljskim i glumačkim istraživanjem i pokušajem da se dosegne novi žanrovski ugao gledanja. Skladna igra glumaca, kao i njihovo potpuno predavanje drugačijim i novim postupcima, izdvojilo je ovu predstavu od ostalih premijera koje su nastale u navedenom periodu.

NAGRADA NARODNOG POZORIŠTA ZA NAJBOLJA INDIVIDUALNA PREMIJERNA UMETNIČKA OSTVARENJA U OKVIRU REPERTOARA NARODNOG POZORIŠTA U SEZONI 2019/2020:

•           Ljiljana Blagojević-Kovačević, prvakinja Drame, za naslovnu ulogu u predstavi Maksima Gorkog „Vasa Železnova i drugi” u adaptaciji i režiji Zlatka Svibena

•           Nebojša Kundačina, glumac, za ulogu Prohora Borisova Harapova u predstavi Maksima Gorkog „Vasa Železnova i drugi” u adaptaciji i režiji Zlatka Svibena

•           Slobodan Beštić, prvak Drame, za ulogu u predstavi „Noćni pisac” po tekstu i u režiji Jana Fabra

•           Igor Đorđević, prvak Drame, za naslovnu ulogu u predstavi Albera Kamija „Kaligula” u režiji Snežane Trišić

•           Jasmina Trumbetaš Petrović, direktorke Opere, prvakinja Opere, za naslovnu ulogu u operi Đakoma Pučinija „Manon Lesko” Đakoma Pučinija

•           Janko Sinadinović, prvak Opere, za ulogu De Grijea u operi Đakoma Pučinija „Manon Lesko”

NAGRADA NARODNOG POZORIŠTA ZA IZUZETNO ZNAČAJAN UKUPAN UMETNIČKI I RADNI DOPRINOS:

•           Jadranka Jovanović, prvakinja Opere

•           Mileta Pantelić, šef Službe za bezbednost, vanredne situacije i zaštitu od požara

PLAKETA NARODNOG POZORIŠTA PO ODLUCI UPRAVNOG ODBORA NARODNOG POZORIŠTA POVODOM ZNAČAJNIH AKTIVNOSTI U ŽIVOTU I RADU NARODNOG POZORIŠTA:

•           Petar Božović, izuzetan pozorišni, filmski i televizijski glumac, ličnost velikog integriteta, izuzetno nadahnuto i posebno glumačko, lično ja, izuzetni umetnik, velika podrška Narodnom pozorištu, jedinstveni posvećenik umetnosti, istini i pravdi

•           Nacionalna platforma „Srbija stvara” za izuzetan podsticaj, inovacijama, kreativnosti i razvoju kreativnih industrija

NAGRADA „RAŠA PLAOVIĆ” koja afirmiše najveće vrednosti pozorišne glume na području Beograda u prošloj pozorišnoj sezoni 2019/2020

Žiri za dodelu nagrade „Raša Plaović” u sastavu: dr Raško Jovanović, teatrolog,

predsednik žirija i članovi: Rada Đuričin, Radmila Živković, Vladan Gajović, glumci i reditelj Filip Grinvald, na sednici održanoj 19. novembra 2020. u Narodnom pozorištu, doneo je odluku većinom glasova da se:

Nagrada „Raša Plaović” za ovu godinu dodeli glumcu IGORU ĐORĐEVIĆU za ulogu Kaligule u predstavi „KALIGULA” Albera Kamija u režiji Snežane Trišić na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Obrazloženje Žirija:

Od samog početka kada je stupio na scenu Narodnog pozorišta maestralno igrajući Alberta Ajnštajna u predstavi ,,Mileva Ajnštajn” bilo je kristalno jasno da je Igor Đorđević glumac izuzetnog dara. Strpljivo, mudro i bez ostatka se davajući pozorištu, gradio je svoju glumačku ličnost. Klaudije u tragediji ,,Hamlet”, Iže u komediji ,, Ribarske svađe”, Prozorov u drami ,,Tri sestre”, Car Edip u istoimenoj tragediji, Džimi Porter u komadu ,,Osvrni se u gnevu”, Kanjoš u drami ,,Kanjoš Macedonović”, Stavrogin u dramatizaciji romana ,,Zli dusi”, Ričard Treći u istoimenoj Šekspirovoj tragediji i, sada, Kaligula u istoimenoj filozofskoj drami Albera Kamija.

Đorđević igra u furioznom tempu maštovito gradeći ludilo vladara koji prezir naziva svojim utočištem i u žudnji za neuhvatljivom Lunom u svom pervertiranom, dekadentnom teatru, čini metafizičko zlo stvarnim ljudima. Tumačći lik Kaligule, on je, za dramsku akciju važnom, odnosu čoveka i Boga, koji Kami gradi uverljivim sredstvima, podario specifičnu emociju tradicinalnog odnosa muškarca prema voljenoj ženi. Time je tragično ishodište ljudske egzistencijalne i svakovrsne druge zapitanosti, koje je suštinski rezultat ovog komada, postalo dovoljno snažno da ne samo parira, već i nadilazi onaj politički prosede koji dominira ovom Kamijevom dramom, a koja je pisana u vreme jasnog političkog diskursa autora u odnosu na savremene društveno-političke tokove. A kada tumačeći jedan lik, naravno u kontekstu rediteljskog koncepta, učinite značajan žanrovski kvalitativni iskorak na nivou celine, kakav je Igor Đorđević u ovom slučaju načinio, apostrofirajući svoju izuzetnu telesnu ekspresiju i veliki komički dar, onda rezultati tog glumačkog angažmana zaslužuju da se na pravi način vrednuju. Igor Đorđević je tumačeći lik Kaligule još jednom potvrdio snagu svoje scenske harizme i izuzetnu scensku inteligenciju koja emanira, pre svega, kroz slojevitost karaktera u kontekstu situacije i, što je još važnije, moći da se ta kompleksnost lika prenese na scenu na uzbudljiv i scenski efektan način.

Pregled rada Narodnog pozorišta u periodu od 22. novembra 2019. do 22. novembra 2020. godine pod nazivom „Narodno pozorište gala” biće emitovano strimingom sa početkom u 12 časova preko Youtube kanala Narodnog pozorišta.

Link će biti postavljen na sajtu i društvenim mrežama pozorišta.

Termin svečane proslave biće naknadno objavljen kad se za to steknu epidemiološki uslovi.