Dan mladog portugizera

Dan mladog portugizera, 16. novembra u centru Novog Sada

Udruženje vinogradara, vinara i ljubitelja vina „Pudar“ i Vinarija Mačkov podrum vas pozivaju!

Svakog trećeg četvrtka u novembru, Novosađani i gosti Novog Sada imaju priliku da degustiraju vino Portugizer iz Mačkovog podruma, u okviru Dana mladog portugizera, koji se ove godine održava jubilarni 10. put!

Ove godine taj vinski praznik pada 16. novembra, i ne samo u centru Novog Sada, već u celom svetu, otvaraju se prva burad mladog vina.

U okviru manifestacije posetioci će moći da uživaju u muzici sremačkih tamburaša, poeziji, folkloru, a ove godine će prvi put biti izvedena tačka La emocion del Portugizer – spoj tango plesa i vina.

Biće proglašen i novi vitez mladog vina portugizera, g-din Jovan Maljoković, naš poznati džez saksofonista, kompozitor i aranžer, kojem će titulu predati prošlogodišnji vitez – Zoran Kolundžija.

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević istakao je na konferenciji za štampu da je ovogodišnji Dan mladog portugizera posebno značajan, ne samo zbog toga što se održava već 10. put, nego i zato što je tog dana i Slava Grada Novog Sada, te će se i na taj način potvrditi identitet Grada kao destinacije koja neguje kulturu i tradiciju te i po ovom osnovu privlači veliki broj turista.

“I ove godine će se manifestacija održati na istom mestu i u isto vreme, dakle na početku Zmaj Jovine ulice. Od 17 do 19 časova sve vreme će se odvijati besplatna degustacija portugizera, a uz to i uobičajen program – tamburaši, proglašenje novog Viteza portugizera, koji će ove godine biti Jovan Maljoković, tango plesači… rečju puno muzike, plesa, poezije i mladog portugizera svatovca“, istakla je Đurđica Jojić Novaković, izvršna direktorka vinarije „Mačkov podrum“.

U sklopu Dana mladog Portugizera, a u saradnji sa Srpskom čitaonicom iz Iriga, svečano će biti proglašen pobednik konkursa za najbolju pesmu o vinu, na koji je i ove godine stigao veliki broj pesama iz svih krajeva Srbije i iz susednih zemalja.

„Mi u Opštini Irig imamo sada već dosta vinarija, ali Mačkov podrum je poseban zato što prepoznaje značaj kulture, oni razumeju da nema života bez uživanja, i da nema uživanja bez kulture i umetnosti. Što se tiče konkursa, ove godine je bio dosta težak izbor jer je bio prilično ujednačen kvalitet pesama, ali smo na kraju uspeli da jednoglasno odaberemo pobednike, koje ćemo objaviti u četvrtak na samoj manifestaciji“, izjavio je Avakum Kvas, član Opštinskog veća Iriga za kulturu i obrazovanje i član žirija.

„Nekad nije dovoljno ni sto godina, a nekad je dovoljno deset godina, da ostavite trag. Mi se nadamo da smo ostavili trag, i da ćemo nastaviti i dalje da širimo vinsku kulturu i vraćamo sećanje na naše zaboravljene sorte grožđa i fuškogorsku tradiciju. U svim razvijenim vinskim kulturama postoji mlado vino, i postoji običaj da se ono svečano dočekuje, i mi smo želeli da našim sugrađanima dočaramo tu atmosferu“, izjavio je Sava Jojić, pokretač manifestacije i osnivač vinarije „Mačkov podrum“.

Za sve goste iz Beograda koji žele da posete manifestaciju, biće organizovana tura do Novog Sada, koju mogu rezervisati preko sajta www.serbianadventures.com.

A za one koji ne mogu doći, Mačkov portugizer svatovac će se točiti u odabranim lokalima u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu i Nišu.

O MLADOM VINU

Najpoznatije mlado vino na svetu svakako je božole nuvo koji potiče iz istoimene francuske regije. Nastalo kao vino za radnike iz okoline Liona, koji nisu mogli da priušte skupocena vina Bordoa, Burgonje i Rone, ubrzo je osvojilo ceo svet svojom nepretencioznošću, specifičnom bojom, lepršavim mirisom, i bogatim aromama.

Koncept mladog vina postoji u svim zemljama razvijene vinske kulture, pa tako Italijani imaju „novello“ /novelo/, Portugalci „vino verde“ /vinjo verde/, a na Fruškoj gori smo imali Svatovac. Svatovac, jer je to prvo vino koje je bilo gotovo da se pije u jesen, kad bi počela sezona slava i svatova.

Mlado vino je vino koje se napravi u istoj godini u kojoj je obrano i grožđe od kog se pravi. Pravi se metodom karbonske maceracije, koja se drugačije zove i fermentacija cele bobice. Putem ove tehnologije čuva se svežina, voćni kvalitet vina, a gorki tanini se ne izdvajaju iz pokožice grožđa.

Mačkov podrum je odlučio da mlado vino napravi od sorte grožđa Portugizer, kako se to nekad i pravilo na Fruškoj gori. Portugizer je naša autohtona sorta grožđa, poreklom iz Portugalije. U 16. veku ju je doneo bečki baron De Fris, i od tada se rasprostranila u celom južnom delu Panonske nizije. Nekada vrlo zastupljena na Fruškoj gori. Mlado vino je prvo vino koje se pilo kada krene sezona svatova, slava i praznika, i otuda je dobilo naziv svatovac.

Mačkov podrum je prvi proizvođač mladog vina u Srbiji, koji ga pravi metodom karbonske maceracije. Po tradiciji se trećeg četvrtka u novembru svečano otvaraju prve boce mladog vina, i uz slavlje ravno onom novogodišnjem, ovo lepršavo vino se pije i u njemu se uživa, na svim meridijanima, od Liona i Pariza, preko Toskane, Beča, Japana, do Njujorka i Bostona, izazivajući pravu planetarnu euforiju. Mačkov podrum je želeo da i Novosađanima pruži priliku da se priključe ovom slavlju, uspostavljajući Dan mladog Portugizera, za sve Novosađane, i one koji Novi Sad posete na taj dan.

Mačkov podrum je uspostavio i vinski viteški red, a tu titulu su nosili Aljoša Vučković, Žan Danijel Ruh, Slobodan Trkulja, Vanja Bulić, Zoran Kolundžija. Ove godine tu titulu će preuzeti Jovan Maljoković, naš poznati džez muzičar.

U saradnji sa Srpskom čitaonicom iz Iriga, osnovane 1842. god, uspostavljena je i nagrada za najlepšu pesmu o vinu. Svake godine stižu desetine pesama kako iz svih krajeva Srbije tako i iz okolnih zemalja, a na samom Danu mladog portugizera se proglašavaju pobednici konkursa.

Inače vinarija Mačkov podrum je porodična vinarija, iz Iriga. Ima zasađenih 30 hektara vinograda na južnim padinama Fruške gore, a pored portugizera ima i druga crvena vina, kao što su pino noar, merlo, kamerlo, zatim roze vino Frajla, kao i bela vina: šardone, sovinjon blan, inkognito i traminac mirisavi a odnedavno i crveni bermet pod nazivom Diškrecija.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]