Cinema City Festival nagradio Miodraga Mišu Miloševića

Miodrag Milošević

Miodragu Miši Miloševiću nagrada za doprinos domaćoj kinematografiji

Na festivalu Cinema City u Novom Sadu, u petak, 1. septembra biće uručena nagrada IBIS Miodragu Miši Miloševiću za neizmeran doprinos domaćoj kinematografiji.

Pored zapaženog snimateljskog i producentskog rada na više desetina filmova, Milošević je zaslužan i za afirmaciju velikog broja danas uspešnih domaćih filmskih stvaralaca, koji su prve filmske korake pravili u Akademskom filmskom centru Doma kulture Studentski grad. Amaterski je filmom počeo da se bavi u Akademskom kino klubu 1971.

Od 1976. do 2016. vodio je Akademski kino klub (kasnije Akademski filmski centar Doma kulture Studentski grad), njegovu produkciju i uređivao programe avangardnog filma i video arta. Od 1982. koncipira i uređuje festival eksperimentalnog i avangardnog filma „Alernativni film-video“. Sa Ivkom Šešićem osnovao je i vodio Arhiv alternativnog filma, u kome se čuva veliki broj alternativnih i eksperimentalnih filmova ex-Jugoslavije. Organizovao je i selektovao veliki broj retrospektiva srpskog eksperimentalnog filma u svetu. Vodio je multimedijalne radionice i filmske škole Akademskog filmskog centra na kojima je predavao kameru i filmsku i digitalnu tehnologiju. Glavni i odgovorni urednik programa Doma kulture Studentski grad bio je od 2001. do 2015, a direktor od 2005. do 2015. Na prvom festivalu Meta filma 2016. u Beogradu dobio je nagradu „Branko Vučićević“. Član Udruženja filmskih umetnika Srbije, UFUS i Srpske asocijacije snimatelja (SAS).

Milošević je snimio veliki broj kratkih i dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, i bio direktor fotografije u igranim filmova, uključujući filmove Želimira Žilnika i Dušana Makavejeva.

Radostan sam zbog nagrade jer je to nagrada svima koji doprinose srpskom filmu istražujući granice filma i same stvarnosti. Neverovatno je da je neko uopšte pratio to što sam radio kao snimatelj s jedne strane i kao neko ko se bavi eksperimentalnim filmom i promoviše ga, sa druge strane. I to sve naizgled na marginama srpskog filma. Eksperimentalni jugoslovenski i srpski film je važan deo naše kinematografije, a Dom kulture je uvek bez rezerve podržavao srpski i jugoslovenski film. Drago mi je da je to i festival Cinema City prepoznao, istakao je Milošević za DKSG povodom nagrade.

Pored Miloševića, nagradu za neizmeran doprinos domaćoj kinematografiji primiće i Mirjana Karanović, koju će novosadska publika imati prilike da pogleda u filmu „Rekvijem za gospođu J.“ prvog dana festivala.

Foto: Petar Marković


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *