„Gnevni filmovi” u DOB-u: Film „Mrak”

Ciklus tribina „Gnevni filmovi” u DOB-u: Film „Mrak”

Petak, 15. april, 20 časova, Tribinska sala Doma omladine Beograda

Učestvuju: reditelj Dušan Milić i deo ekipe filma

Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari

Devetnaesta tribina u okviru ciklusa „Gnevni filmovi”, i treća u 2022. godini, biće održana u petak, 15. aprila, u Tribinskoj sali na prvom spratu Doma omladine Beograda, s početkom u 20 časova. Tema 19. „Gnevnih filmova” biće film „Mrak”, a gosti kritičara Zorana Jankovića i Đorđa Bajića su reditelj Dušan Milić i deo ekipe filma. Ulaz na tribinu „Sve nijanse Mraka” je slobodan.

Film „Mrak” je psihološka drama sa elementima horora i imao je svetsku premijeru krajem januara 2022. godine na 33. Filmskom festivalu u Trstu („Mrak” je prikazan u okviru takmičarske selekcije dugometražnih filmova i osvojio nagradu publike), nakon čega je postao deo takmičarske selekcije 50. FEST-a („Mraku” je tom prilikom pripala Nagrada „Nebojša Đukelić” za najbolji film iz regiona). „Mrak” je nastao u srpsko-dansko-bugarsko-italijansko-grčkoj koprodukciji i traje 104 minuta. Radnja psihološkog trilera „Mrak” se dešava u vreme Martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji nakon Uskrsa 2004. godine. Film obrađuje temu života u stalnom strahu srpske devojčice Milice koja, nakon što su joj otac i ujak nestali, ostaje sama sa majkom i dedom u sablasnoj kući. Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog KFOR-a čija prekomanda, ipak, menja sve…

Autorsku ekipu filma čine scenarista i reditelj Dušan Milić, direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Jeremić, kostimografkinja Lidija Jovanović, montažer Janis Halkijadakis i kompozitor Kristijan Ejdnes Andersen (čest saradnik Larsa fon Trira i Nikolasa Vindinga Refna)… U „Mraku” glume Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov, kao i Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Daren Peti, Nikola Rakočević, Slaviša Čurović, Slađana Bukejlović… Dušan Milić je poznat po filmskim ostvarenjima „Jagoda u supermarketu”, „Guča!” i „Travelator”, kao i televizijskim serijam „Folk” i „Sumnjiva lica”.