Čarobna Milena

Milena Pavlović Barili

Čarobna Milena

Izložba o jednoj od najpoznatijih srpskih slikarki Mileni Pavlović Barili otvorena je 8. novembra u Domu Jevrema Grujića i trajaće do 31. marta 2019. godine.

Ova postavka uključuje preko četrdeset radova portreta i autoportreta, enigmatskih i fantastičnih kompozicija i ilustracija za modne časopise, kao i modnu kreaciju Igora Todorovića inspirisanu Milenom. Dela koja su predstavljena ujedno su i deo Galerije Matice Srpske iz Novog Sada i Fondacije Milenin dom Galerije Milene Pavlović Barili iz Požarevca, koji su i organizatori izložbe. Autorka same izložbe je Violeta Tomi, a autori projekta su Lazar Šećerović i Ružica Stanković.

Milena Pavlović Barili, kao intrigantna slikarka koja je obeležila i našu i svetsku umetničku scenu, svrstava se u red najuspešnijih predstavnica i naše i evropske umetničke avangarde 20. veka. Slikarka izuzetnog talenta potekla je iz umetničke porodice majka Danica, potomak kraljevske loze Karađorđevića, bila je učiteljica i pijanistkinja, a otac Bruno bio je poznati italijanski kompozitor, pisac i pesnik. Svoje obrazovanje Milena je sticala prvo u Beogradu, pa potom u Minhenu, da bi se usavršavala i u Londonu, Parizu, Rimu i na kraju u NJujorku, gde je i preminula. Ostaće upamćena po tome što je stvarala snažne vizije, alegorijske i fantastične kompozicije, a u likove koje je predstavljala često je ugrađivala svoj lik i u svojim delima povezivala prolazno i večno. Pisala je poeziju na srpskom, italijanskom i španskom i njeni stihovi najčešće su bili usko poveza sa njenim slikama odajući bajkovitost, usamljenost i setu.

„Zahvaljujući portretima na kojima sam radila danima i danima, katkad i mesecima, da bih najzad uspela da podarim svetlost tim očima, oblik tim telima, osećala sam malaksalost i neku nezdravu sitost… No, po završetku rada, čak i u trenucima predaha koje sam sebi dopuštala, moje su ruke ponovo tražile kičice kao da su se osećale beskorisnim…”, ovo je samo deo razmišljanja koje je slikarka ostavila iza sebe i koji će biti podeljeni sa posetiocima na izložbi.

Ovom izložbom Dom Jevrema Grujića nastavlja projekat „Velikani srpskog slikarstva”, kojim ističe značaj i ulogu srpskih žena umetnica i njihov uticaj na evropsku i svetsku umetničku scenu. Izložbu je moguće posetiti četvrtkom i petkom od 15 do 20 časova i subotom i nedeljom od 11 do 16 časova, sa vođenim turama na svakih sat vremena.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.