Moja Srbija

Bitef zona: Besplatni pozorišni programi pod vedrim nebom

Bitef zona: Besplatni pozorišni programi pod vedrim nebom

Pozorišne predstave, predavanja, promocije, radionice, koncerti – 6 nedelja pozorišnog leta na poklon Beograđanima

BITEF ZONA 2021 – GRAĐANIN HEROJ

BITEF TEATAR – SKVER MIRE TRAILOVIĆ – POZORNICA NA TRGU

LETNJA SCENA BITEF TEATRA – MAJ/JUN 2021.

Bitef zona će trajati od 14. maja do 29. juna 2021. godine, a otvoriće je predstava Cirkusfere „Not the right leg” 14. maja, u 20 časova. Na otvaranju će govoriti Vesna Bogunović, Jelena Stojanović  i  Jelena Bogavac.

Bitef zona, prostor ispred pozorišta Bitef teatar na Trgu Mire Trailović, prostor je „proširenog dijaloga” između Bitefa i publike, gledalaca i izvođača, ali i gledalaca, izvođača, pozorišta i grada. Bitef zona pripada zajednici i gradi je.

Ovogodišnja ZONA dešava se u komplikovanim socijalnim uslovima.  Kreće se u okviru komplikovane teme. Ona postavlja pitanje šta „urbano herojstvo” znači danas? Kako se danas „brani grad”? Kako se pomaže, kako oslobađa. Koji je i kakav kvalitet herojskog čina danas, dok besni epidemija, a niste doktor već „običan” građanin? Da li je poslušnost u ovom slučaju herojstvo? Da li je, a očigledno jeste, poštovanje mera, propisa i zabrana, dakle apsolutna građanska poslušnost, jedini model društvenog angažmana i kako isti treba da se uokviri, nadogradi ili preformuliše.

Svi programi Bitef zone su besplatni.  Izvođači svih programa čine to bez ikakve nadoknade, uz podršku gradova i institucionalnih pozorišta iz kojih dolaze ili u budžetu nezavisnih trupa i umetnika, te ličnom budžetu. Bitef teatar ponudio je svoju tehničku i svaku drugu organizacionu i promotivnu podršku.

U okviru šest nedelja vikenda maja i juna gostovaće predstave iz Narodnog pozorišta Priština „Žene iz Troje” u režiji Nebojše Bradića; iz Narodnog pozorišta Leskovac višestruko nagrađivan komad Isidore Milosavljević „Ako se probudiš ili kao da je važno” u režiji Nenada Todorovića; iz Regionalnog pozorišta Novi Pazar predstava u režiji Zlatka Pakovića po romanu Enesa Halilovića „Ako dugo gledaš u ponor”; predstava „Svaki put kao da je prvi” Kruševačkog pozorišta u režiji Jovane Tomić.

Bitef teatar predstaviće se premijerom predstave Merchant Culture kompanije „U čeljusti medveda” u režiji  Svetlane Dimčović.

Sa nezavisne pozorišne scene Beograda odigraće se predstave: Sanje Krsmanović Tasić „O S(A)VESTI- Esej u pokretu”, koja je posvećena novinarki Dadi Vujasinović; „Kiseonik” Ivana Viripajeva; predstava „Čaj sa Kublaj Kanom”  Jugoslava Krajinova i trupe Upalimo reflektore; premijera predstave „Udarna vest”  autora  Minje Bogavac i Marka Grubića.

U Bitef zoni organizuju se i promocije izdanja izdavačke kuće Klio, Sterijinog pozorja i izdavačke kuće Portalibris.

Biće organizovana i projekcija i razgovor sa autorima filma Reflektor teatra „Mogućnost promene: Ivo Lola Ribar” u režiji Ivana Stoiljkovića, kao i projekcija predstave Harisa Pašovića „Za šta biste dali svoj život” i razgovor sa autorima.

Takođe, posetioci će moći da prisustvuju i na tri ekološka predavanja Milje Vuković:  „O  ekološkom pokretu”, „Gradovi” i „Manje otpada!”.

A uz to biće organizovan i koncert Katauta „Građanin heroj”.

Foto: Slavica Dolašević