Bitef 2017 – Epic Trip

BITEF

Održana prva konferencija za novinare u Beogradu povodom 51. Bitefa

Ovogodišnji Bitef, 51. po redu, održaće se od 22. do 30. septembra 2017. godine pod sloganom Epic Trip. Tim povodom u Skupštini Grada Beograda juče je održana prva centralna konferencija za novinare, na kojoj su govorili Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa, Ivana Dedić, pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije, Milan Lazović, zamenik sekretara Sekretatijata za kulturu Grada Beograda i Jasmina Nikolić, Client Service Director, New Moment New Ideas Company.

U devet dana trajanja festivala Beograd će postati prestonica svetskog pozorišta, a predstave koje će publika moći da pogleda u okviru selekcije glavnog programa na ovogodišnjem festivalu dolaze iz Belgije, Velike Britanije, Slovenije, Irana, Nemačke, Švajcarske i Srbije.

BITEF
Sve predstave glavne selekcije 51. Bitefa povezuje pojam epsko (u njegovim različitim značenjima) – u njima ne preovlađuje dramski, već epski, pripovedački modus predstavljanja. Većina njih uzima građu iz epova, romana ili, najšire gledano, mitova, a značajan deo predstava karakteriše i epsko trajanje, koje ih podvodi pod koncept durational performances. Kada se tome doda činjenica da je okretanje ka epskoj građi, zapravo, jedno specifično „putovanje“ u prošlost, te da efekat dugog trajanja stvara posebno psihofizičko stanje kod publike – neku vrstu omamljenosti, halucinacije – onda se stiču svi argumenti kojima se objašnjava slogan 51. Bitefa – Epic Trip (umetnički tim smatra da slogan može i treba da ostane samo na engleskom jeziku, ali ako se prevodi na srpski onda treba da glasi „Epsko putovanje“).

Predstava Olimp: u slavu kulta tragedije – predstava od 24 sata proslavljenog belgijskog reditelja Jan Fabra svečano će otvoriti 51. Bitef 23. septembra u Sava Centru u 18 časova. Posle gostovanja na najvećim svetskim festivalima u Beču, Berlinu, Avinjonu, Amsterdamu i Jerusalimu, beogradska publika će biti među odabranima koje će imati priliku da uživaju u ovom nesvakidašnjem umetničkom spektaklu. Predstava u kojoj učestvuje dvadeset sedam vrhunskih plesača, glumaca i performera iz različitih zemalja tretira rođenje tragedije u svojoj fundamentalnoj formi. Predstava Kvizula! poznate engleske trupe Forced Entertainment biće izvedena 22. septembra u danu Prologa, neposredno pre projekta Olimp, kojim će 51. Bitef biti svečano otvoren.

U okviru glavnog programa biće predstavljene i dve predstave slovenačkog reditelja Jerneja Lorencija, čije su predstave sa velikim uspehom nekoliko puta igrane na Bitefu, a neke od njih su dobile i nagrade. Publika će moći da pogleda predstavu Biblija, prvi pokušaj, nastalu u produkciji Slovenskog narodnog gledališča i baziranu na biblijskim tekstovima, kao i predstavu radnog naslova Carstvo nebesko, nastalu u koprodukciji Bitef teatra i Narodnog pozorišta u Beogradu i zasnovanu na srpskoj epskoj književnosti, a čije su probe nedavno počele u Narodnom pozorištu.

Na Bitef ove godine dolazi i predstava (Sa)slušanje mladog iranskog reditelja Amira Reze Kuhestanija, koja je već ostvarila veliki uspeh na vodećim svetskim festivalima. Predstava ima strukturu saslušavanja, a na temu slušanja i prisluškivanja (odatle i dvosmislenost naslova). Izazove muslimanskog sveta, između ostalog i položaj žena, tematizuje i predstava Sneg čuvenog Talijateatra iz Hamburga, takođe zasnovana na „epskom“ materijalu – romanu Sneg turskog Nobelovca Orhana Pamuka. Režiju potpisuje mladi berlinski reditelj turskog porekla, Ersan Mondtag. „Epsko putovanje“ na 51. Bitefu završava se predstavom Istrebljenje, takođe u režiji Ersana Mondtaga, a po tekstu Olge Bah i u izvođenju Koncertteatra iz Berna.

Kao i svake godine, prateći program Bitefa sadržaće Razgovor sa autorima, Showcase, Bitef polifoniju, Bitef Biblioteku, Tribine, kao i mnogobrojne After ten žurke.

Bitef se na kraju konferencije zahvalio onima koji godinama prepoznaju značaj Bitefa, i uz pomoć kojih će i ovogodišnji 51. Bitef biti uspešno realizovan. Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Goethe Institut Beograd i Ambasada Švajcarske u Beogradu.

Foto: Sonja Žugić

Autor plakata: Milutin Marković, New Moment Beograd


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.