Moja Srbija

Koncert kvarteta „Habanera”

Besplatni programi tokom manifestacije „Dani evropske baštine”

Istorijski muzej Srbije je za manifestaciju „Dani evropske baštine” pripremio zanimljive besplatne programe u Konaku kneza Miloša (2. i 3. oktobra) i u izložbenom prostoru Muzeja na Trgu Nikole Pašića (5. i 6. oktobra)

Ove godine, u skladu sa sloganom manifestacije „Kulturno nasleđe za sve”, ustanove kulture u celoj Evropi nastoje da svoje raznovrsne programe učine dostupnim za što veći krug posetilaca.

Posetioci će, pored besplatnog ulaza na stalnu postavku u Konaku kneza Miloša (2. i 3. oktobra, od 10 do 16 časova) i na aktuelnu tematsku izložbu „Povratak generala – 145-godišnjica dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju” u izložbenom prostoru Muzeja na Trgu Nikole Pašića (5. i 6. oktobra, od 12 do 20 časova), imati prilike da uživaju i u sledećim posebnim programima:

Konak kneza Miloša

Subota, 2. oktobar, od 12 do 14 časova

Kulturno-edukativni program „Beograd – Mihailov grad – ili kako se rađala nova kultura Beograda u modernoj srpskoj državi”

Program realizuju Istorijski muzej Srbije, Snežana Pavlović, autorka projekta, mačevaoci iz kluba „Crvena zvezda” i učenici Škole za negu lepote, Baletske škole „Lujo Davičo” i Tehničke škole iz Mladenovca.

Program obuhvata dvočasovni interaktivni kulturno-edukativni program namenjen svim uzrastima u okviru koga će posetioci imati priliku da se upoznaju sa svakodnevnim javnim i privatnim životom vladara i stanovništva Beograda druge polovine 19. veka, tj. periodom vladavine kneza Mihaila, jednog od najomiljenijih srpskih vladara.

Pažljivo odabrani tematski sadržaji i raznovrsne aktivnosti poput pravljenja kostima, nakita, ramova za fotografije, ordenja, šešira, slatkih poslastica i frizura podsetiće posetioce na odevanje, ishranu, arhitekturu, književnost, muziku i vizuelnu umetnost, kao i na znamenite ličnosti ove značajne epohe (Kornelije Stanković, Vuk Karadžić, Petar Petrović Njegoš, Anastas Jovanović, Steva Todorović i drugi), kada se Beograd, nakon oslobođenja od osmanlijske vlasti, okreće evropskim kulturno-istorijskim vrednostima koje su usmerile Srbiju ka evropskom kulturnom prostoru, a knez Mihailo Obrenović postaje njihov nosilac.

Posetioci će takođe moći da saznaju kako se provodilo slobodno vreme i kako se odvijao društveni život u Kneževini Srbiji sredinom 19. veka i upoznaju se sa građanskim i narodnim igrama kao oblicima zabave priređivanim na dvoru, poput balova ili posela organizovanim za potrebe šireg stanovništva.

Obavezna rezervacija mesta na telefon 064/8581295 ili na mejl konakknezamilosaims@gmail.com

Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11

Sreda, 6. oktobar, 18 časova

Koncert kvarteta „Habanera”

Koncert se održava u okviru ciklusa koncerata klasične i popularne muzike „Muzikom kroz muzej”, čiju realizaciju je pomogla „Banca Intesa”. Koncert organizuju Istorijski muzej Srbije i udruženje „Unica art”, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Beograda.

Kvartet „Habanera” čine Milica Grujić, čelistkinja, Miljana Praščević, violistkinja i violinistkinje Šerin Radeski i Nina Birač.

Na programu su kompozicije: „Game of thrones”, „Shallow”, „El tango de Roxanne”, „Libertango”, „Senorita”, „Shape of you”, „I will survive”, „Hit the road Jack”, „Nah nah nah”, „I feel good”, „Medley”, „Bad guy”, „Smooth criminal”, „Smoke on the water”, „Zitti e buoni”, „Flojd”, „Samo malo” i „Čamac na Tisi”. Osobenost koncerta u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzej” svakako je i izvođenje po jedne numere iznenađenja srpskih kompozitora iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

Obavezna rezervacija mesta na telefon: 060/ 33 98 018.

Merama zdravstvene preventive radi sprečavanja širenja virusa KOVID, predviđeno je da posetioci obavezno koriste zaštitne maske i održavaju fizičku distancu.