Moja Srbija

Kreativna radionica za decu „Odelo kneza Miloša”Besplatni programi Istorijskog muzeja Srbije

Istorijski muzej Srbije je za manifestaciju „Dani evropske baštine 2022” pripremio zanimljive besplatne programe u Konaku kneza Miloša

Ove godine, u skladu sa sloganom manifestacije „Održivo nasleđe”, ustanove kulture u celoj Evropi nastoje da svojim raznovrsnim programima podstaknu na ponovno razmatranje uloge nasleđa, njegovog upravljanja i održivosti u vreme kada se zajednice suočavaju sa brojnim izazovima, bilo da se radi o životnoj sredini, klimatskim, ekonomskim, društvenim ili političkim promenama.

Posetioci će, pored besplatnog ulaza na stalnu postavku u Konaku kneza Miloša, u subotu, 1. oktobra, od 10 do 16 časova, imati prilike da uživaju i u sledećim besplatnim posebnim programima:

Subota, 1. oktobar, 12 časova

Stručno vođenje i prezentacija na temu „Odevanje i nakit Srbije 19. veka – prakse i pouke iz prošlosti”

Tokom obilaska stalne postavke u Konaku kneza Miloša u Topčideru posetioci će se upoznati sa tehnikama izrade odeće i nakita u Srbiji 19. veka.

Posetioci će, pored ostalog, moći da vide i odeću kneza Miloša Obrenovića.

Kroz razgovor i prezentaciju kustoskinja Olgica Lukanović će zajedno sa posetiocima uporediti stare materijale i tehnike sa savremenom proizvodnjom i utvrditi ključne razlike.

Neka od pitanja o kojima će biti reči su koliko moda traje i da li je moguće primeniti neke od ranijih praksi i na taj način doprineti očuvanju i zaštiti sredine.

Obavezna rezervacija mesta na telefon: 064/858-1295.

Subota, 1. oktobar, 14 časova

Kreativna radionica za decu „Odelo kneza Miloša”

Uzrast: 6–10 godina

Kustoskinje Olgica Lukanović i Dorotea Lovčević će na radionici namenjenoj najmlađim posetiocima na kreativan način pružiti odgovore na pitanja: Kako se oblačio knez Miloš? Koji su se delovi odeće nosili u 19. veku i od koga materijala su pravljeni? Šta je to dolama, a šta fes? Posmatrajući portrete i odeću u Konaku deca će saznati nešto više o tome od kog su materijala i na koji način su određeni delovi odeće pravljeni, čemu su služili i u kojim prilikama su se nosili, da bi kasnije zajedno učestvovali u krojenju odela za kneza Miloša.

Obavezna rezervacija mesta na telefon: 064/858-1295.