Berači snova

„Berači snova” o lepoti pozorišta

Predstava „Berači snova” Vladimira Đurđevića izvedena je premijerno u martu 2021. godine, na sceni Zvezdara teatra. Komad čija premijera je zbog epidemiološke situacije odlagana tri puta, nakon prvog izvođenja je pronašla put do publike svojom neobičnom pričom o životu porodice koja pokušava da se obogati gajeći maline.

Glumačku podelu koju je okupio reditelj Božidar Đurović čine: Hadži Nenad Maričić, Biljana Đurović, Bojana Stojković, Stefan Jevtović/Danilo Lončarević, Siniša Ubović, Ivan Jevtović i Joakim Tasić.

Predstava je za kratko vreme osvojila publiku, ali i nagrade na prošlogodišnjem Ambijentalnom pozorišnom festivalu „Novi tvrđava teatar”. Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Hadži Nenad Maričić, za ulogu oca Zdravka, dok je Biljani Đurović pripala čast da dobije novoustanovljenu nagradu za glumu „Milan Gutović”.

Veći deo ove glumačke ekipe okupio se i u rubrici „Kroz Zvezdarin teleskop”, u kojoj se priča o pozorištu, životu, kulturnoj sceni, profesionalnim izazovima…

Ovog puta glumici su odgovarali na pitanje „U čemu je lepota pozorišta?”.

Biljana Đurović, koja u predstavi tumači lik majke i supruge Ivanke, kaže da je lepota pozorišta u trajanju!

Za Bojanu Stojković (u predstavi ćerka Anđela), lepota pozorišta je u svemu, jer je to mesto gde je sve moguće. Njen brat u predstavi Uroš (Danilo Lončarević), ističe da je lepota pozorišta „u ljubavi, igri, traganju i istini”.

Siniša Ubović, kum u „Beračima”, navodi da je lepota pozorišta u neponovljivosti trenutka, a Ivan Jevtović (Rašin) smatra da je pozorište večno i da je „interakcija takvog inteziteta nezamenljiva”.

Na sajtu Pozorišta pročitajte i ostale odgovore iz rubrike „Kroz Zvezdarin teleskop”.

Ovog meseca „Berače” možete pogledati 16. januara, sa početkom u 19.30 časova.

Blagajna Zvezdara teatra neće raditi do 9. januara 2022. godine. Prvi radni dan u novoj godini je 10. januar i tokom ovog meseca radno vreme blagajne će biti 12-18 časova, odnosno do početka predstave. Vikendima će biletarnica biti otvorena dva sata pre početka predstave. Tokom neradnih dana dostupna je onlajn kupovina.

„Živimo u vremenu čuda i ova predstava upravo svedoči o tome, kao i o raspadu jedne porodice i društva. Publika će gledati jednu višeznačnu, višeslojnu priču. Ako smo nešto uspeli da shvatimo kroz dosadašnja izvođenja, a preko maski koje su obavezne, jeste da se publika jednim okom smeje a drugim plače”, kaže reditelj komada „Berači snova” Božidar Đurović.

„Berači snova su priča o našim ljudima. O kumovima i komšijama, sinovima i majkama, očevima i kćerima i o jednom dedi. Berači snova znaju i šta bi i kako bi, ali im nešto ne da. Beračima snova izmiče sadašnjost dok zagledani u budućnost pate zbog prošlosti”, ovako komad „Berači snova” doživljava njegov pisac Vladimir Đurđević.