Beogradske priče

Beogradske priče: Jovijan – jedini rimski car rođen u Singidunumu, današnjem Beogradu

Na prostoru koji zauzima današnja Srbija rođeno je čak 17 rimskih careva. Iako većina ljudi zna da su među njima Konstantin, Galerije ili Prob, retko ko je čuo da je jedan od njih, car Jovijan, rođen u Singidunumu, današnjem Beogradu.

Flavije Jovijan (lat. Flavius Iovianus), poznatiji samo kao Jovijan, bio je rimski car osam meseci, od 26. juna 363. do 17. februara 364. godine. Rođen je u Singidunumu 331. godine u vojničkoj porodici, pa je i on izabrao vojničku karijeru. Njegov otac Varonijan, služio je u legiji IV Flaviji, vojnoj jedinici smeštenoj u Singidunumu, u vojnom logoru podignutom iznad ušća Save u Dunav.

Uprkos kratkoj vladavini, o Jovijanu je ostalo dosta istorijskih svedočanstava, osim onih o njegovoj smrti. Poznato je kako je izgledao zahvaljujući zlatnom novcu kovanom sa njegovim likom, što je u vremenu bez štampe i bez televizije, najbolji način da stanovnici ogromne Rimske imperije upoznaju lik aktuelnog cara.

Istoričar Amijan Marcelin zapisao je da je Jovijan bio toliko visok i krupan da se dugo nije mogla naći vladarska odeća koja bi mu odgovarala. Izraz lica mu je bio veseo, oči sive. Skromnog obrazovanja i dobroćudan, Jovijan je takođe bio proždrljiv i uživao je u vinu i ženama. Od četiri vrline koje po Ciceronu treba da krase vladara: umerenost, razboritost, pravednost i hrabrost, imao je samo hrabrost. Umerenost nije imao, a razboritost i pravednost nije stigao da iskaže.

Bio je hrišćanin i nakon svog prethodnika, paganina, Julijana Otpadnika, proglasio je povratak države hrišćanstvu, ali je vodio i politiku tolerancije u odnosu na pagane. Nakon bitke sa Persijancima u kojoj je prethodni car Julijan izgubio život, vojska ga je proglasila za cara. Želeći da spreči nepotrebno stradanje vojske, a pre svega da se što pre dokopa evropskog tla kako bi učvrstio vlast, Jovijan je sklopio veoma nepovoljan mir sa Persijancima. Na ovom putu odstupanja zadesila ga je iznenadna i misteriozna smrt. Već prve noći po dolasku u grad Dadastan, Jovijan je pronađen mrtav u svom krevetu. Pretpostavlja se da je otrovan. Njegovo telo preneto je u Konstatinopolj i sahranjeno u porfirnom sarkofagu sa carskim počastima.

Za ovu i druge priče o Beogradu u doba Rimljana, pridružite se „Šetnji antičkim Singidunumom”. Saznajte gde su se nalazili rimski vojni logor, gradsko naselje, forum, hramovi. Gde su Rimljani sahranjivali svoje mrtve, a gde su bile terme. Ovu jedinstvenu turističku turu organizuje grupa licenciranih turističkih vodiča, koja će ovog proleća, svakog petka, subote i nedelje voditi Beograđane i goste kroz „Beogradske priče”, nove originalne turističke programe koje su od sada u ponudi.

Termin : subota, 10. april, u 10.30 časova

Mesto polaska: Delijska česma, Knez Mihailova ulica

Informacije i rezervacije : 063 8948602

Cena: 700 din

Napomena: prijave su obavezne! Minimum osoba je 5.

Više informacija ovde