Beogradska zima

Beogradska zima

Beogradska zima

Manifestacija Beogradska zima pod sloganom „Zaokruži život” počela je 1. decembra otvaranjem Trga bajki kod Opštine Zvezdara i trajaće do kraja januara 2019. godine. Pored dočeka Nove godine koji se svake godine organizuje u centru grada, ova manifestacija uključuje i Beogradski novogodišnji festival na Beogradskom sajmu, klizalište na Trgu Nikole Pašića, Božićno seoce kod Hrama Svetog Save, Bioskop na otvorenom na Slaviji, Trg otvorenog srca i jednu od najstarijih novogodišnjih tradicija koja je već decenijama zaštitni znak našeg glavnog grada, ali sve više prevazilazi njegove okvire, a to je Ulica otvorenog srca.

Doček Nove godine

Program u okviru dočeka Nove godine u Beogradu trajaće tri dana i uključivaće nastupe di-džejeva, koncerte klasične muzike, ali i nastupe domaćih i stranih popularnih izvođača.

U toku noći dočeka Nove godine, ispred Narodne skupštine nastupaće Bajaga i instruktori, Haris DŽinović, Saša Kovačević i Dejan Petrović, a 30. decembra publika će imati prilike da uživa u nastupima engleskog sastava Rudimental, popularnog domaćeg benda SARS, kao i britanske grupe Stereo MC’s, čuvene po hitu Connected .

Proslava će se nastaviti i 1. januara i već od 14 sati počinje nastup Aleksandra Saše Sedlara, a potom i nastupi solista Beogradske opere, Aleksandra Erakovića, Leontine Vukomanović sa horom „Čarolija” i Ane Stanić. Uveče se u okviru reprize Nove godine očekuju i nastupi repera Raste, Marka Milićevića-Gramofondžije, poznate reperke Senidah iz Slovenije i čuvenog tria Disciples.

Ulica otvorenog srca

Pod sloganom „Moj Beograd ima srce”, 1. januara od 12 do 20 časova, održaće se čuvena novogodišnja manifestacija Ulica otvorenog srca. Prvog dana nove godine Beograđani, ali i gosti glavnog grada, uz druženje i šetnju biće pozvani i da „otvore svoje srce” i pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija.

I ove godine posetioce će zabavljati mađioničari, žongleri, akrobate i druge brojne atrakcije, a imaće prilike i da sami postanu klovnovi, pridruživši se humanitarnoj akciji „Doktori klovnovi”. Kupivši crveni nos gosti Ulice otvorenog srca pretvoriće ovu ulicu u karneval crvenih noseva i na taj način će pored humanitarne pomoći, imati prilike i da se druže i udruže, da donesu radost i svojim i mališanima kojima je pomoć potrebna i poslaće snažnu poruku ljubavi i solidarnosti.

Ove godine, Beograd i Ulica otvorenog srca ugostiće jedan grad iz Srbije i tako mu pružiti priliku da Beograđanima i gostima glavnog grada približe lepote svoga kraja, svoju kulturu, privredu, kulinarske i druge potencijale. Grad gost će od predstavnika grada Beograda dobiti i „Srce Beograda” i na taj način učestvovati u svečanom otvaranju Ulice otvorenog srca. Otvaranje se posle nastavlja vatrometom i izlaženjem izvođača iz pozorišta i započinjanjem tradicionalne šetnje, odnosno stvaranjem karnevalske atmosfere.

Kao i svake godine glavno sastajalište posetilaca Ulice otvorenog srca biće Svetogorska ulica, ispred Ateljea 212, ali uz dodatne punktove koji će se nalaziti i ispred zgrade Opštine Stari grad, ispred zgrade Radio Beograda i ispred Kuće Đure Jakšića u Skadarliji, gde će se izvoditi i organizovani zabavno-muzički programi.

Ideju o Ulici otvorenog srca usvojile su i druge beogradske opštine i gradovi u Srbiji i tako učinili da radost, pomoć i druženje prvog dana nove godine zahvati veliki broj naših sugrađana.

Ulica otvorenog srca je tradicija nastala pre pola veka u „Srpskoj kafani”, kada su čuveni glumci Ateljea 212 u dane praznika menjali uloge sa kelnerima i služili goste. Ova neobična ideja zaživela je u našem glavnom gradu i proširila se toliko da u toku prvog dana nove godine Ulicu otvorenog srca poseti i više od 100 000 ljuda, a od 1988. godine je ova manifestacija upisana kao jedana od najznačajnijih manifestacija grada Beograda.

Dečji kulturni centar Beograd

Dečji kulturni centar je još jedno od mesta gde će Beograđani moći da provedu ovogodišnje zimske praznike. Program u popularnom DKCB-u sastojaće se od četiri gala koncerta i kreativnih radionica za decu. U okviru gala koncerta posetioci će moći da čuju popularne novogodišnje i božićne pesme u izvođenju Leontine Vukomanović, Tijane Dapčević, Mari Mari, Svetislava Goncića, Ivane Peters, Minje Subote i Jelene Tomašević, uz pratnju poznatih dečjih horova Hora Čarolija i Hora Dečjeg kulturnog centra Beograd, ali i baletskih tačaka poznatih baletskih i plesnih studija iz Beograda i širom Srbije.

U Dečijem kulturnom centru će biti održani i božićni koncerti, ali će ovoga puta novogodišnje i božićne pesme pored Leontine Vukomanović i Minje Subote izvoditi i Boda Ninković, Bojana Stamenov, Đorđe David, Sergej Ćetković, Ivan Mihajlović i drugi.

Program pod nazivom „Pojte i utrojte” planiran je uoči obeležavanja Dana Svetog Save i biće izveden 22. januara. Obeležavanje ovog važnog školskog praznika upriličiće već pomenuti izvođači i horovi, ali i još šest horova beogradskih osnovnih škola. Program uključuje i dramski segment u kom će učestvovati glumci Lazar Dubovac i Zlata Naumanagić sa članovima Studija glume i kulture govora i Dečijeg kulturnog centra Beograd. Ulaz će biti besplatan i namenjen je organizovanim grupama dece iz beogradskih osnovnih škola.

Pored koncerata u Atrijumu DKCB-a biće organizovane i edukativne i zabavne radionice kako za decu, tako i za njihove roditelje. Radionice će biti u znaku novogodišnje tematike, a uključivaće i štandove sa knjigama, prezentacije i promocije umetničkih ateljea, studija, školica i izdavačkih kuća za decu.

U sredu 26. decembra biće organizovano i izvođenje popularnih pesama iz crtanih filmova koje će predstaviti mladi operski pevači iz „Letnje operske škole Divčibare 2018”, uz pratnju klavirskog kvarteta učenika Srednje muzičke škole „Dr Vojislav Vučković”.

Božićno seoce

Na platou ispred Hrama Svetog Save od 4. do 28. januara biće otvoreno Božićno seoce. Poznato mesto okupljanja Beograđana u vreme proslave Badnjeg dana i Božića, ove godine biće mesto koje će svojim programom posetioce zainteresovati i drugim danima. Program koji je pripremljen za Božićno seoce uključuje muzičko-scenske nastupe inspirisane novogodišnjim i božićnim praznicima, predstave za decu, koncerte, nastupe horova i solista, plesnih grupa i mađioničara, a pored toga uključuje i prodajni sajam na kome se mogu naći suveniri, slatkiši, piće, ukrasi itd.

Klizalište na Trgu Nikole Pašića „Ledeni park“

Klizalište „Ledeni park“ biće otvoreno na Trgu Nikole Pašića u periodu od 15. decembra 2018. do 29. januara 2019. godine. Klizalište će imati drugačiji i atraktivniji izgled nego prethodnih godina, jer će biti postavljeno oko fontane, a pored njega će se nalaziti i sankalište. U okviru ove manifestacije biće upriličeni i Veliki novogodišnji koncert koji organizuje Dečji kulturni centar Beograd, kao i nastup grupe Neverne bebe koji se očekuje na dan otvaranja. „Ledeni park” će osim besplatne škole klizanja uključiti i druge koncerte popularnih izvođača, među kojima je i čuvena džez pevačica Lena Kovačević, kao i popularnog jutjubera – Bake Praseta i mnogobrojnih predstava i dečjih radionica. Ulaz će biti besplatan, a cene klizaljki će iznositi 100 dinara.

Trg otvorenog srca, Bioskop na otvorenom, Beogradski novogodišnji festival

Trg otvorenog srca će se održavati u periodu od početka decembra do početka februara kako u Knez Mihailovoj ulici, tako i ispred Filozofskog fakulteta, a uključivaće svakodnevni muzički program koji će se održavati od 18 do 20 časova.

Beogradski novogodišnji festival, poznat i kao Novogodišnji vašar na Beogradskom sajmu, održaće se ove godine po 58. put i to u periodu između 14. i 30. decembra. Kao i svake godine, čuveni Vašar doneće razne novogodišnje sadržaje, klizališta, predstave za decu, zabavni park, koncerte…

U okviru manifestacije Beogradska zima biće organizovan i bioskop na otvorenom koji će 30.12, 31.12. i 1.1. biti postavljen na platou na Slaviji, a organizatori najavljuju da će među izabranim filmovima naći i ostvarenja koja su obeležila 2018. godinu.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.