Ministarstvo izbavljenja

Predstava „Ministarstvo izbavljenja“ 21. maja u Zvezdara teatru

Beogradska premijera predstave “Ministarstvo izbavljenja” odigraće se 21. maja u Zvezdara teatru sa početkom u 19:30 časova.

Ova predstava je intrigantni dramski komad poznatog irskog savremenog pisca Konala Morisona, koji do sada nije bio izvođen u domaćem pozorišnom repertoaru. Tekst drame “Ministarstvo izbavljenja” u prevodu Đorđa Krivokapića, inače i dramaturga ove postavke, objavio je Nolit 2010. godine.

Reditelj prvog postavljanja ove drame u Srbiji u izvođenju glumaca ansambla Narodnog pozorišta u Prištini je Irkinja Luiza Sanfi, dugogodišnja saradnica Konala Morisona.

Uloge u predstavi tumače Milan Vasić, Milena Jakšić, Bojan Stojčetović, Ivana Kovačević i Igor Damnjanović. Scenski pokret i koreografiju radi Ferid Karajica, scenograf je Goran Stojčetović a kostimograf Dragica Laušević.

Premijeri predstave prisustvovaće i autor teksta Konal Morison kao i rediteljka ove postavke Luiza Sanfi.

O KOMADU
Ispod površinskog sloja priče u kojem se dva urbana, intelektualno nastrojena sredovečna bračna para okupljaju kako bi uz pomoć katoličkog sveštenika izvršila egzorcizam u kući navodno zaposednutoj duhom koju su nedavno kupili jedni od drugih, otkriva se zapravo njen suštinski sadržaj: potraga za svrhom i smislom življenja, odnos dobra i zla, pitanja poljuljane vere u Boga, odnos crkve i stvarnosti, sučeljavanje vaspitanja i tradicije prema savremenom životu… Ovi pravi demoni isplivavaju u katarzičnom razgovoru u kojem se otvaraju i brojne druge teme i koji podstiče njihovo dubinsko preispitivanje.

BELEŠKA O AUTORU
Konal Morison (1966) je irski pisac i reditelj. Direktor je u Ebi teatru (Irsko narodno pozorište) u kome je režirao petnaest pozorišnih komada, od kojih je nekoliko preneto u Nacionalno pozorište u Londonu. Kao reditelj radio je sa brojnim drugim ansamblima, uključujući i britansko Kraljevsko Šekspirovo pozorište i Englesku nacionalnu operu. Njegovi originalni komadi su „Pokajanje“, „Zeleno, narandžasto i roze“, „Gruba pravda“, „Teško je poverovati“ i „Ministarstvo izbavljenja“.

REČ REDITELJA
„Ministarstvo izbavljenja“ je komad o zlu koje vreba u nama samima, kao i o šteti koje nanosimo ljudima oko nas, čak i onima koje volimo. Autor teksta, Konal Morison, nasleđuje veliku irsku tradiciju majstora reči koji uživaju u moći jezika, argumenata i debate. Postoje mnoge sličnosti između naroda Srbije i naroda Irske i radeći na ovom komadu otkrila sam da se naše države bore sa istim stvarima: sa pitanjem nacionalnog identiteta, sa posledicama rascepa i sa životom koji teče uporedo sa posledicama nasilja. Priča ovog komada se možda odvija u Irskoj, ali stvari o kojima govori snažno rezonuju u Srbiji današnjice.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]