Moja Srbija

Share konferencija

Beograd lider kongresne industrije jugoistočne Evrope

Uz najvažnije rezultate postignute u prošloj godini koji se odnose na milion gostiju i dva miliona ostvarenih noćenja u 2017. godini, Beograd ostvaruje uspehe i na planu poslovnog turizma.

Prema poslednjoj statistici ICCA, najveće asocijacije za kongresnu delatnost, Beograd je na 24. mestu u Evropi i na 46. mestu u svetu po broju održanih skupova u 2017. godini, što ga pozicionira kao lidera kongresne industrije u jugoistočnoj Evropi.

Sa održanih 51 skupova u 2017. godini, Beograd je sa 28. mesta na kom se nalazio 2016. godine skočio na 24. mesto. Prema evropskoj rang listi koja obuhvata 197 gradova od ukupno 963 kongresnih destinacija u Evropi, Beograd je ispred ostalih gradova regiona: LJubljana i Zagreb dele 28. mesto, Bukurešt je 33. mestu, Sofija na 73. mestu, dok Podgorica, Skoplje i Tirana zauzimaju 171. mesto. Prvih deset mesta u Evropi zauzimaju Barselona, Pariz, Beč, Berlin, London, Madrid, Prag, Lisabon, Budimpešta i Dablin.

ICCA prikuplja podatke o kongresnoj industriji od 1963. godine, i najrespektabilnija je asocijacija od strane organizatora kongresa koji koriste njene podatke pri odabiru kongresnih destinacija, pa se može očekivati i dalji rast broja kongresa i poslovnih posetilaca u Beogradu.

Kongresni biro Beograda koji posluje u okviru Turističke organizacije Beograda, i svojim aktivnostima bitno utiče na razvoj kongresne industrije našeg grada, od 15. do 17. maja učestvuje na najvećoj kongfresnoj berzi IMEX u Frankfurtu, gde će na unapred zakazanim sastancima konkurisati za održavanje skupova u Beogradu narednih godina.

Foto: Share konferencija 2011