Bend EYOT: „Nastup u Domu omladine biće veliko finale naše koncertne sezone!”

Eyot

Bend EYOT: „Nastup u Domu omladine biće veliko finale naše koncertne sezone!”

Autentični heroji savremene srpske džez muzike grupa EYOT, nakon nastupa koji je u oktobru odložen zbog bolesti člana benda, konačno će izaći pred publiku u Beogradu, 16. decembra, od 20 časova, u Velikoj sali Doma omladine i koncertno promovisati svoj novi album „557799”.

Ulaznice su u prodaji na Ticket Vision Blagajni u DOB-u, po ceni od 1000 RSD. Ulaznice kupljene za koncert najavljen 2. oktobra, koji je odložen, važiće za novi termin i nije ih potrebno menjati.

EYOT je osnovan 2008. godine u Nišu, u sastavu: Dejan Ilijić – klavir, Miloš Vojvodić – bubanj, Marko Stojiljković – bas i Slađan Milenović – gitara. Njihova muzika predstavlja eklektični zvuk između roka i džeza, panka i ambijentalne muzike, impresionizma i romantizma, čvrsto se oslanjajući na tradicionalnu muziku Balkana i istočne Evrope. Izuetno su aktivni na domaćoj sceni, ali su i jedan od retkih domaćih džez bendova koji je ostvario fantastičan uspeh u inostranstvu.

„Nakon odlaganja prvobitno najavljenog koncerta u oktobru, imali smo tri značajna nastupa. Dva koncerta u Dubaiju, u sklopu predstavljanja Srbije na svetskoj izložbi EXPO 2020, kao i na Džez festivalu u Valjevu. Bilo je sjajno svirati pred publikom i osetiti razmenu energije. Sada sledi veliko finale sezone u Domu omladine Beograda”, kaže Dejan Ilijić, pijanista i lider grupe EYOT.

Najnoviji album grupe EYOT u oktobru 2020. izdala je je jedna od vodećih nezavisnih izdavačkih kuća u Americi Ropeadope, sa distribucijom širom sveta. Album je dobio sjajne kritike, našao se među top 10 najprodavanijih džez albuma na Bandcampu i uvršten je na nekoliko zvaničnih Spotify lista.

„Na koncertu u Domu omladine premijerno sviramo ceo ‘557799’ album, uz nekoliko dobro poznatih kompozicija sa naših prethodnih albuma. Album je sastavljen od miksa novih i starih ideja koje su godinama bile u ‘igri’, ali ih nikad nismo završili. Zadovoljni smo i mogu da kažem da je ovo naš najbolji album. Sve se skupilo u njemu, sva iskustva i detalji iz života, sve ono što nam se desilo u poslednjih nekoliko godina. Koncept je nastavak albuma ‘Innate‘, posvećen mitologiji i tradiciji ovih prostora, a naziv ‘557799’ aludira na neparne ritmove koji su osnova balkanske tradicionalne muzike”, objašnjava Ilijić i dodaje: „Ovo je svakako naš najuspešniji album, u smislu prodaje, promocije. Verujem da bi bio još uspešniji da smo mogli da ispratimo celu kampanju živim nastupima. Među najznačajnijim stvarima koje su se desile u vezi sa novim albumom, pored Spotify lista i uspeha na Bandcampu, izdvojio bih predstavljanje naše muzike na Francuskom nacionalnom radiju koji nam je posvetio i celu stranicu na svom portalu.”

Uprkos još uvek otežanim uslovima putovanja i održavanja koncerata zbog globalne pandemije, EYOT je ipak imao veoma uspešnu godinu, a uveliko planiraju i novu sezonu: „U januaru nas očekuje nastup na NOVA džez festivalu u Švajcarskoj, gde će pored nas nastupiti i Tigran Hamasijan, Elina Duni, Ilhan Ersavin. Imamo u planu nastupe u Sofiji, Bukureštu, Moskvi, turneju u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Americi i Japanu. Pregovori su u toku, ali ćemo tek na proleće dobiti konačne potvrde. Ako se u naredne dve godine od svega ovoga i pola ostvari, bićemo zadovoljni. Planiramo i snimanje novog albuma, ovoga puta u sopstvenoj produkciji. Izdavač će verovatno ponovo biti ROPEADOPE, ali postoje i druge opcije u Evropi”, najavljuje Ilijić.

Pre novih koncertnih i studijskih poduhvata, grupu EYOT očekuje najbolja moguća završnica na „domaćem terenu” – solistički koncert u Velikoj sali Doma omladine Beograda, 16. decembra, sa početkom u 20 časova.

„Ovaj koncert se razlikuje od svih ovogodišnjih, pošto znamo da dolaze ljudi koji su tu samo zbog nas i naše muzike. Takvi nastupi su od prvog takta drugačiji od festivalskih, emotivniji u svakom smislu. Imamo pozitivnu tremu, ali očekujemo još jedno nezaboravno veče!”, zaključuje Dejan Ilijić.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.