Moja Srbija

Đankarlo del Monako postavlja Belinijevu operu Norma u Narodnom pozorištu

Italijanski operski reditelj Đankarlo del Monako, umetnik svetske reputacije i karijere, stigao je u Beograd gde će, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, postaviti čuvenu Belinijevu operu „Norma“, koja će biti izvedena premijerno 10. juna.

Ovo će biti njegova prva režija u Narodnom pozorištu u kojem je, pre više decenija, često gostovao njegov otac Mario del Monako, jedan od najboljih tenora u istoriji operske umetnosti. Jedna od predstava u kojoj je nastupao više puta bila je upravo „Norma“, u kojoj je maestralno tumačio ulogu rimskog prokonzula u Galiji – Poliona. Ta opera premijerno je izvedena 12. januara 1966. godine, pod dirigentskom upravom Oskara Danona, u režiji Mladena Sabljića i koreografiji Branka Markovića i to je, do sada, jedina postavka „Norme“ u Narodnom pozorištu.

U novoj produkciji, koju pripremaju dirigenti Lari Njulend k.g. (SAD) i Dejan Savić, naslovnu rolu pevaće sopran Sanja Kerkez, u alternaciji sa Svitlanom Dekar, k. g./ Jasminom Trumbetaš Petrović i Sanjom Kosanić. U ansamblu su i Janko Sinadinović/ Aleksandar Dojković (Polion), Nenad Jakovljević/ Dragoljub Bajić (Orovezo), Dragana del Monako/ Aleksandra Angelov (Adalđiza), Ivana Živadinović / Nataša Rašić (Klotilda) i Slobodan Živković/ Marko Živković (Flavio).

U predstavi će učestvovati Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kostime će kreirati Stela del Monako, k. g. i Katarina Grčić Nikolić.

U autorskoj ekipi su i Ivana Dragutinović Maričić (pomoćnik reditelja), Miraš Vuksanović (pomoćnik scenografa), Ana Grigorović/ Vladan Đurković (asistenti reditelja) i Jasna Saramandić (asistent scenografa).

O REDITELJU:
Đankarlo del Monako rođen je 27. decembra 1943. godine u Veneciji. U svetu gotovo i ne postoji poznata operska kuća u kojoj nije radio – samo u čuvenom njujorškom „Metropolitenu“ postavio je pet opera, a u Evropi više od sto. Bio je veoma uspešan i kao upravnik u raznim pozorištima u Nemačkoj, Francuskoj, Španiji i Italiji. Osvojio je mnogobrojne nagrade i priznanja širom sveta.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]