Barselona Gipsi balKan Orchestra objavili novi spot „Tisom Tiše”Barselona Gipsi balKan Orchestra objavili novi spot „Tisom Tiše”

Barselona Gipsi balKan Orchestra (BGKO) nastavlja sa ličnim zalaganjem i u 2023. godini predstavljajući novu pesmu „Tisom Tiše” u saradnji sa Ivom Knežević, koja je napisala i tekst.

Tekst je o mladoj ženi, zaljubljenoj i punoj nade koja je upravo kupila zlatni konac da na peškiru izveze ime svog verenika u znak svoje večne ljubavi. Ali ceo njen svet se ruši kada sazna da njen ljubavnik odlazi u zagrljaj druge devojke.

Pošto shvata da ne može da utiče na sudbinu, umesto da očajava, odlučuje da proslavi život pesmom, igrom i violinom, kao što se to oduvek radilo na Balkanu. A kad je teško – onda se peva, jer se muzikom tuga leči.

Pesma je inspirisana vojvođanskom ravnicom, njenim predelima, mirnim rekama. Tekst pesme obiluje simbolikom običaja, a melodija dočarava letnje noći u salašu, uz lagane note čarde.

Singl prati i spot koji su snimili Branka Glavonjić i Marko Đukić (Brama) na Salašu 137, jedinstvenom salašu u mestu Čenej kod Novog Sada, gde se BGKO pridružio srpskim tamburašima.

U videu su i slike rasprodatog nastupa BGKO-a u junu 2022. godine na „Baštanskim sesijama” Botaničke bašte „Jevremovac” u Beogradu.

https://www.youtube.com/watch?v=25ArpWYi7VQ

Međunarodni sastav BGKO trenutno nastupa u postavi Margherita Abita (vokal, Italija), Pere Nolasc Turu (violina, Katalonija), Fernando Salinas (harmonika, Španija), Julien Čanal (gitara, Francuska), Ivan Kovačević (kontrabas, Srbija) i Stelios Togias (perkusije, Grčka,) i Xavi Pendón (klarinet, Španija).

BGKO je nedavno objavio pesmu i „Ajvarsko kolce” koja predstavlja povratak našim korenima i selu. Većini ljudi „kolo” i „ajvar” podsećaju na uspomene iz detinjstva: seosku kuću, toplinu letnjih večeri, useve, iščekivano sećanje na plodove zemlje.

https://www.youtube.com/watch?v=pM7KTkwodWM