Moja Srbija

Banja Kanjiža

Banja Kanjiža

Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Banja Kanjiža” izgrađena je na mestu nekadašnjih čudotvornih arterških bunara, na 87 metara nadmorske visine, u velikom zelenom parku, davne 1913. godine, kao banjsko lečilište. Danas je to savremeni zdravstveni centar sa širokom paletom usluga.

Pre svega, ovaj centar se danas bavi medicinskom rehabilitacijom stacionarnog i ambulantnog oblika. Pored medicinskih usluga, pruža i usluge iz zdravstvenog turizma, medicinskog kontrolisanog velnesa, kongresnog turizma i sportskog turizma, koji beleži porast prisustva sportista i svih onih koji žele da vode računa o svom zdravlju i posebnom načinu ishrane.

Medicinska rehabilitacija se sprovodi uz primenu prirodno lekovitog faktora i to termomineralne vode do 67 stepeni, koja blagotvorno deluje na koštano-zglobni sistem. Pored termalne vode, zbog specifičnog sastava, koristi se u lečenju i lekovito blato za zapaljenski i hronični reumatizam. Leče se i rehabilituju stanja nakon povreda, povreda na lokomotornom aparatu, kao i stanja nakon operativnih zahvata na istim. Takođe, leče se i oboljenja na centralnom i perifernom nervnom sistemu, a ima uslova i za dečju rehabilitaciju.

Banja Kanjiža

Uz najsavremenija medicinska dostignuća, stručno medicinsko osoblje udruženo sa prirodnim lekovitim faktorima – termalnom vodom i blatom, primenjuju se i hidroterapije, elektroterapije, magnetoterapije, laseroterapije, podvodna ekstenzija, koja ovu ustanovu izdvaja kao jedinstvenu u Srbiju, jer koristi kupanje u blatnim bazenima, a pri tome se svakom pacijentu obezbeđuje individualni pristup terapijama koje propiše lekar. Briga za edukaciju pacijenata sprovodi se kroz organizovanje okruglog stola sa bitnim temama vezanim za lečenje i svakodnevni život nakon rehabilitacije.

Pogodna klima ovog kraja, kao i sportska dvorana, dva zatvorena bazena sa termalnom vodom do 36 stepeni, parne i slane saune, masaže, teniski tereni, atletske staze i staze duž reke Tise do samog rečnog graničnog prelaza sa Mađarskom, doprinose potpunom opuštanju, osveženju i rekreaciji korisnika. Sve to doprinosi da ova ustanova postane omiljeno mesto za sportiste, organizovanje konferencija i naučno-stručnih skupova. Sama ustanova raspolaže sa 300 ležajeva, od toga 140 postelja je u mreži zdravstvenih ustanova, a ostatak je na raspolaganju na tržištu.

SBR „Banja Kanjiža” postaje destinacija za sve one koji žele da podstaknu zdrav način života i zdravu ishranu, uz korišćenje lekovitog prirodnog faktora – termalne vode i peloida, čist vazduh i uz izmeštenost iz gradske sredine. Epidemiološka situacija je uticala na bavljenje sportom, ali je rad na otvorenom, u prirodi, obezbedio sve epidemiološke uslove za bavljenje njim.

Banja Kanjiža

Program i angažman koji koristi sportska akademija Profex iz Beograda, pod budnim okom profesora dr Duška Ilića, odlučio se da povremeno koristi banjske resurse za prestruktuiranje telesne mase baš zbog prirodnog faktora – termalne vode, vazduha, staza za izvođenje specifičnog kretanja i uslova za uspešno izvođenje programa, bilo da se radi o programu od 7, 14 ili 21 dan, koji omogućava veći kvalitet rada i oporavka, nego kada bi se obavljao uz svakodnevne obaveze.

Gostoljubivo i ljubazno osoblje, uz svu primenu epidemioloških mera, učiniće vaš boravak jedinstvenim i nezaboravnim.

Foto: Leona Terteli