Partizanka i Fragonar - kolekcija slika Jovanke BrozAutorsko vođenje kroz izložbu „Partizanka i Fragonar — kolekcija slika Jovanke Broz”

Autorsko vođenje kroz izložbu ‘Partizanka i Fragonar — kolekcija slika Jovanke Broz’ biće realizovano u četvrtak, 20. aprila, u 17 časova, u Gradskom muzeju Sombor

Ako želite iz prve ruke da čujete priču o umetničkim delima i predmetima koji su se nalazili u vili Jovanke Broz, a sada su deo postavke ove izložbe, da saznate šta je ovaj ambijent mogao da znači za Jovanku lično, kako možemo razumeti i čitati prostor jednog sećanja, ovo je prava prilika.

Upoznaćemo vas sa umetničkim životom u Jugoslaviji i time kakva je bila pozicija bivše prve dame unutar jugoslovenske kulture i društva. Izložena umetnička dela koja su poslednje trideset tri godine Jovankinog života bila sastavni deo prostora u kom je živela, na poseban način današnjoj javnosti objašnjavaju fenomen Jovanke Broz — njenu ličnost, osećaj za umetnost, ali i društvene i umetničke prilike u socijalističkoj Jugoslaviji.

U fokusu izložbe su dela likovne umetnosti domaćih i stranih autora, lični predmeti, fotografije i nekoliko komada nameštaja iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela nakon smrti Josipa Broza. Više od tri decenije nekadašnja prva dama Jugoslavije boravila je u svojevrsnom kabinetu uspomena koji je kao vremensku kapsulu prenela iz jednog okruženja u drugo, pokušavajući da što je više moguće imitira ambijent predsedničke Rezidencije, u kojoj je živela sa Josipom Brozom Titom.

Sva izložena dela prošla su kroz kompleksne i sveobuhvatne konzervatorsko–restauratorske postupke. Sproveli su ih konzervatori Galerije Matice srpske predvođeni višom konzervatorkom Marijetom Sidovski.

Muzej Jugoslavije, Galerija Matice srpske i Gradski muzej Sombor, kroz ovu izložbu, pokazali su plodotvornost saradnje među nacionalnim ustanovama kulture i jedan mali deo bogatog fonda Muzeja Jugoslavije. Autori izložbe su istoričar i istoričarka umetnosti msr Nikola Ivanović iz Galerije Matice srpske i Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije.

Izložba će biti otvorena do 26. aprila 2023. godine.