Đorđe Jevtić – Autoportret pobednika

Djordje Jevtic autoportretĐorđe Jevtić iz Beograda pobedio na Kongresnom takmičenju u umetnosti države Mejn

Đorđe Jevtić iz Beograda, koji se trenutno nalazi na učeničkoj razmeni u Sjedinjenim Američkim Državama, pobedio je na Kongresnom takmičenju u umetnosti države Mejn, naslikavši svoj autoportret u akrilu. Iako je do sada izradio mnoge grafike i bavio se crtanjem stripova, pobedničko delo mu je bio prvi pokušaj slikanja na platnu.

“Uvek se iznenadim kvalitetom rada koji studenti Mejna prikažu na ovom takmičenju. Uzbuđena sam što će ovo Đorđevo delo predstavljati našu državu na Kapitolu jer odslikava njegov veliki talenat. Pobeda na takmičenju će mu sigurno ostati kao divna uspomena na školovanje u Mejnu”, rekla je kongresmenka Chillie Pingree. “Moje pohvale i čestitke idu svim studentima koji su učestvovali ove godine, profesorima umetnosti koji su ih inspirisali, i Maine Arts Commission za koordinisanje ovog predivnog događaja”.

Kongresno takmičenje u umetnosti je osnovano 1982. godine, sa ciljem da pruži priliku članovima Kongresa da prepoznaju umetničke talente svojih mladih birača. Od tada se preko 700.000 studenata srednjih škola borilo za čast da njihovo delo bude prikazano u US Kapitolu. Takmičenje se održava svake godine i sadrži po jedno studensko umetničko delo iz svakog Kongresnog sektora u državi.

Dobitnici pobedničkih priznanja će putovati u Vašington, gde će, u junu, učestvovati na svečanom otvaranju, a pobednički radovi će biti prikazani u hodnicima zgrade Kongresa tokom narednih godinu dana.

Đorđe od septembra prošle godine pohađa srednju školu u Skarborou. Iako će mu na osnovu ove pobede biti ponuđena stipendija za studiranje umetnosti u Mejnu, on ipak želi da studira medicinu – u Beogradu ili Pragu.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.