Andrej Josifovski

Andrej Josifovski Pijanista predvodi tim koji će oslikati zajedničku budućnost Evrope

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i ulični umetnik, poznato je ime i predvodnik mladih umetnika koji su kroz inicijativu „Nacrtaj mi budućnost Evrope” dobili priliku da zajedno ocrtaju mural tokom trajanja kulturne manifestacije Evropska prestonica kulture, čiji je ovogodišnji domaćin grad Novi Sad.

Pijanista je, iako po godinama još uvek mlad, ali nadaleko priznat street-art umetnik čiji prepoznatljiv i, neretko, socijalno angažovan umetnički stil krasi mnogobrojne javne površine širom Srbije.

Završio je nižu muzičku školu (odakle mu i potiče nadimak Pijanista), a potom i Arhitektonski fakultet, gde je doktorirao i predaje kao docent. Ipak, ono po čemu je široj javnosti poznat pre svega su njegovi brojni murali, među kojiima su neki stekli i kultni status.

Jedan je od onih koji umetnost ne posmatraju samo kao primarnu potrebu za lepim, već ističe njenu socijalnu, angažovanu i prosvetiteljsku vrednost. Tako, od velikog broja murala na kojima je predstavio poznate ličnosti (Patrijarh Pavle, Novak Đoković, momci iz Državnog posla, Lane Gutović, Dragan Jovanović, Sandra Silađev, Nikola Jokić, Miroslav Raduljica i dr.), preko više nego upečatljivog serijala radova na gradskim mostovima u Beogradu, kritičkih radova sa izrazitom socijalnom konotacijom, poput čuvenog serijala Zlatno doba (Instalacija raspetog Hrista ofarbanog zlatnom bojom, Zlatni kontejner kao klackalica za prekobrojnu decu, Zlatni cvet i dr.), autor je i javnosti manje poznatih projekata, poput lika Đure Jakšića u porti pravoslavne crkve u Srpskoj Crnji i njegove „žene u plavom”, na koje je, po sopstvenom priznanju, posebno ponosan.

– Kao što su mostovi simboli spajanja i objedinjavanja, tako i umetnici, dodajući svoju puzlu velikoj slagalici, stvaraju harmoniju društva u kome živimo. Na taj način pravimo lanac prijateljstva među ljudima, kulturne i etičke spone, poput mostova. Sloboda stvaranja ima za cilj slobodu svih ljudi na ovom svetu – rekao je povodom predstojećeg događaja Andrej Josifovski Pijanista.

Nema sumnje da će talentovana ekipa, na čelu sa Pijanistom, realizovati nešto krajnje originalno i vredno pažnje. Ostaje nam samo da sačekamo Dan Evrope 9. maja, kada će javnosti i žiteljima Novog Sada i zvanično biti predstavljen njihov mural.