Manon Lesko, scena iz opere

Ana Rupčić i Vuk Zekić debituju u operi „Manon Lesko”

Operu Đakoma Pučinija „Manon Lesko”, zajedničku koprodukciju Narodnog pozorišta u Beogradu i Madlenianuma, publika će moći da vidi u četvrtak, 23. decembra, od 19.30 časova, na Sceni Madlenianuma.

U ovoj operi u naslovnoj ulozi debituje sopran Ana Rupčić, kao i bariton Vuk Zekić u ulozi brata Leska, diriguje Đorđe Pavlović.

Vitez de Grije je Janko Sinadinović. Žeron de Ravoar je Mihailo Šljivić. Učestvuju i sledeći solisti: Milan Obradović, Vuk Radonjić, Siniša Radin, Milan Panić, Ivana Živadinović, Mihailo Otašević i Luka Pređa.

Manon Lesko je prvi Pučinijev „hit” i jedina njegova opera koja na svojoj premijeri u Teatru Ređio, u Torinu, 1893. godine, nije bila osporavana. Manon Lesko je Pučinija postavila među vrhunske svetske kompozitore. Pučini je u priču uveo novi nivo iskrene emocije i tok melodije, a uz to je stvorio jednu od arhetipskih operskih heroina, koja i danas očarava publiku.

Vrhunski autorski tim iz Italije predvođen rediteljem Pjer Frančeskom Maestrinijem učestvovao je u produkciji naše „Manon”. Veoma veliki orkestar pripremio je dirigent Stefano Romani, a nasleđuje ga Đorđe Pavlović. Preko 250 raskošnih kostima osmislio je kostimograf Luka Dal Alpi, a monumentalna scenografija je delo Alfreda Troizija.

Premijera ove opere bila je 26. februara 2020. godine, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a druga premijera 29. februara, na Sceni Opere i teatra Madlenianum.