Moja Srbija

Aleksandar Šapić medalje

Aleksandar Šapić poklanja sve svoje medalje u humanitarne svrhe

Aleksandar Šapić, proslavljeni vaterpolo reprezentativac Srbije, predsednik Opštine Novi Beograd i osnivač Humanitarne fondacije Novi Beograd, odlučio je da na stavi na licitaciju 24 medalje osvojene na Svetskim i Evropskim prvenstvima, Svetskoj ligi, Svetskom kupu i Olimpijskim igrama, kao i medalje iz klupskih takmičenja, Kupa šampiona i Len kupa. Sav prikupljeni novac biće usmeren korisnicima Humanitarne fondacije Novi Beograd.

Ovom prilikom, Fondacija Novi Beograd je predstavila i novu funkcionalnost sajta www.BudiHuman.rs – humanitarne aukcije, putem kojih će svi građani moći da poklone svoje vredne predmete, a sav prihod od sredstava dobijenih na aukciji ići će u humanitarne svrhe.

Aleksandar Šapić je za reprezentacije Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Srbije odigrao 385 utakmica i postigao 981 gol. Osvojio je tri medalje na Olimpijskim igrama (srebro i dve bronze), četiri na Svetskim prvenstvima (zlato, srebro i dve bronze), pet na Evropskim prvenstvima (tri zlata i dva srebra), pet u Svetskoj ligi (četiri zlata i jedno srebro), dve na Svetskom kupu (zlato i bronza) i jednu na Mediteranskim igrama (zlato).

Prenosimo izjavu Aleksandra Šapića, datu povodom ovog šampionskog gesta:

Odluku o ovom gestu sam doneo još prošle godine, motivisan teškim životnim pričama i bolestima mališana koji su korisnici naše Fondacije. S ozbirom da smo imali Humanitarnu fondaciju već godinu dana i da smo se susretali sa velikim životnim dramama, hteo sam da pokažem da ne postoji ništa vrednije od ljudskog i dečijeg života. Bilo nam je potrebno nekoliko meseci da napravimo sajt za aukcije po svetskim standardima i to smo upravo uspeli da uradimo. Na taj način smo sistemski rešili da svako ko želi da donira neki vredan predmet ima uslove da to uradi i da zna gde je završio novac od tog predmeta.

Medalje su nešto najvrednije što ja imam u životu, ne računajući samo porodicu i svoju decu. Hteo sam da pokažem da su materijalne stvari u životu minorne, bez obzira koliko nam značile, u odnosu na jedan spašen ljudski život.

Želeo sam da svojim primerom probudim u ljudima nešto što sam siguran da svako od nas ima. Nadam se da ovaj moj čin neće biti usamljen i da ću biti samo prvi od mnogih, kako javnih ličnosti, tako i ljudi dobre volje koji se ne bave javnim poslom, a možda imaju neke vredne predmete koje bi mogli da daju u humanitarne svrhe.

Internet stranica na kojoj će biti istaknute medalje nalazi se u sklopu sajta budihuman.rs. Svaki predmet će biti na licitaciji po nekoliko meseci da bi dobio odgovrajuću zainteresovanost i postigao što veću cenu.

————————————————–

Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]