Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata

Prvi svetski ratIzložba: Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata

Ko su ti junaci koji mogu da se podiče da su zaslužili jedno od najvećih odlikovanja na svetu? To su seljaci, skoro svi, to su Srbi tvrdi na muci, trezveni, skromni, nesalomivi, to su ljudi slobodni, gordi na svoju rasu i gospodari svojih njiva.
Franše d’ Epere

U vremenu obeležavanja stogodišnjice Velikog rata vraća se sećanje na slavnu epopeju srpskog i francuskog vojnika i nezaboravno dobročinstvo francuskog naroda prema srpskim ratnicima i izbeglom narodu. Stoga, srpski potomci francuskim potomcima žele da putem „Albuma sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ rasvetle iz sećanja potisnutu priču o običnom čoveku, silom prilika ratniku. NJegova sudbina mnogo kazuje o težnji da se odbrani sloboda, pravda i istina – vrednosti koje su temelj povezanosti svih slobodarskih naroda. Kao svedočanstvo trajne povezanosti i prijateljstva francuskog i srpskog bića na Kalemegdanu – mestu preseka vremena i prostora – uzdiže se spomenik koji je podigao srpski narod nazvan „Spomenik zahvalnosti Francuskoj“.

Izložba fotografija projekta „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ prikazuje fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata. To su jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srpskog vojnika u ratnim godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije. Izložba „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata” rezultat je napora da se danas, sto godine kasnije, oda dužna počast tom malom čoveku iz Velikog rata za civilizaciju, i da se njegovo veliko žrtvovanje za pravdu, istinu, slobodu i čovečanstvo ne izbriše iz našeg civilizacijskog pamćenja, već postane kulturna baština.

Video film „Vaskrs junaka iz Velikog rata“ predstavlja rezultat napora da se oda počast pojedincu – srpskom vojniku i deo je prikupljene istoriografske građe iz perioda Prvog svetskog rata koju su potomci poslali u čast sećanja na svoje pretke, učesnike Velikog rata.

KULTURNI CENTAR SRBIJE U PARIZU
ČETVRTAK, 22. OKTOBAR 2015. GODINE U 18:00 SATI
123, RUE SAINT MARTIN, PARIZ

Izložba je otvorena do 14. novembra 2015. godine, svakog dana sem nedelje i ponedeljka od 11:30 do 19:30 sati.
Program se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Projekat „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ realizuje Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *