Orijentalija 2021

9. Međunarodni plesni festival u Somboru – Orijentalija 2021

Sombor, 1-3. oktobar 2021.

Deveto izdanje Međunarodnog plesnog festivala u Somboru – Orijentalija 2021. održaće se od 1. do 3. oktobra. Projekat sprovode plesna grupa Inana i udruženje građana ARTiFAKT iz Sombora sa željom da se unapredi plesna kultura i da se na adekvatan način promoviše ovaj oblik scenske umetnosti, kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa i vrsta rekreacije.

Festival će biti otvoren u petak, 1. oktobra, velikim plesnim koncertom koji će biti održan na sceni za decu i mlade Kulturnog centra Laza Kostić Sombor, sa početkom u 19.30. Festival se, zatim, seli 2. oktobra u Svečanu salu mađarske građanske Kasine, gde tokom dana plesače očekuju radionice koje će držati gostujući instruktori: Vanja Marić Kovačević iz plesnog studija Mafdet iz Banje Luke, Gordana Minčić iz škole orijentalnog plesa Anahata iz Beograda i Slađana Kotrljanović iz plesne škole Azar iz Novog Sada. Od 20 časova publika će moći da uživa u večeri orijentalnog plesa i arapskog folklora, dok je nedelja, 3. oktobar, rezervisana za radionicu izrade plesnih kostima i ručno rađenog nakita, koju će voditi Vanja Mafdet iz Banje Luke.

Učešće na festivalu potvrdile su brojne plesne grupe i pojedinci iz cele zemlje i zemalja u regionu – Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Mađarske, kao i predstavnici plesnih grupa iz Sombora.

Projekat Orijentalija 2021. podržao je Grad Sombor u okviru Javnog konkursa za realizaciju Lokalnog akcionog plana za mlade za 2021. godinu. Ulaz na večernje programe festivala je slobodan.

Festival će biti održan uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera koje budu na snazi tokom njegovog trajanja.