84. Vukov sabor

Vukov sabor

Ovogodišnji Vukov sabor od 11. do 17. septembra

Već više od 80 godina, u Loznici i Tršiću, rodnom mestu Vuka Stefanovića Karadžića, održava se manifestacija Vukov sabor, posvećena velikanu naše književnosti i reformatoru srpskog jezika. Prvi Vukov sabor održan je davne 1933. godine, kao mala, lokalna manifestacija, da bi vremenom dobijao na masovnosti i raznovrsnosti sadržaja – danas Vukov sabor traje nedelju dana i sastoji se od predsaborskih dana, koji obuhvataju predstave, izložbe, koncerte i književne večeri, i od završne svečanosti, koja se održava u Vukovom rodnom Tršiću.

Ovogodišnji, 84. Vukov sabor biće svečano otvoren 11. septembra u Vukovom domu kulture u Loznici, dok će se na istom mestu u petak, 15. septembra održati svečana akademija povodom jubileja sedam vekova manastira Tronoša, na kojoj će nastupiti hor „Srbadija“ i ansambl „Bisernica“ iz Bijeljine. Dan kasnije u Tronoši služiće se sveta patrijaršijska liturgija, dok će se završna svečanost, na kojoj će ove godine koncert održati grupa Legende, održati 17. septembra u Tršiću. Ova svečanost se od 1964. godine održava na saborištu – otvorenoj pozornici i tradicionalno počinje izvođenjem Mokranjčeve „Himne Vuku“ i podizanjem zastave sabora.

Vukov sabor je jedna od najstarijih i najvažnijih kulturnih manifestacija u Srbiji, a 2012. godine upisana je i u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *