49. Zaječarska Gitarijada

Zaječarska Gitarijada

49. Zaječarska Gitarijada – Rock’n’Roll praznik u Zaječaru

Od 29. jula do 1. avgusta grad Zaječar, po 49. put, biće domaćin jednog od najdugovečnijih festivala neafirmisanih rok bendova autentičnog muzičkog izraza – Zaječarske Gitarijade. Okupljajući na desetine hiljada posetilaca i učesnika iz zemlje i inostranstva, ovaj festival spada u red najznačajnijih muzičkih događaja ove vrste u regionu.

Kako navode organizatori, cilj ove manifestacije manifestacije je podsticanje i afirmacija muzičkog stvaralaštva mladih opredeljenih za Rock’n’Roll, koji još od svog nastanka, kao planetarni fenomen, postaje univerzalno sredstvo komunikacije mladih i integralni segment savremene urbane kulture. Istorija ovog festivala datira s kraja šezdesetih godina prošlog veka, kada su se, na temeljima svetske produkcije, kod nas pojavili prvi rok sastavi, stekavši veliku popularnost među mladima. Tokom godina ustanovljene su i nagrade, koja ne samo da daju priznanje mladim bendovima, već i šansu da postave temelj svojoj budućoj karijeri.

Program svečanog otvaranja 49. Gitarijade po tradiciji se održava na Carskoj palati Felix Romuliana. Uz odgovarajući muzički program uručuju se počasna priznanja: Rokonačelnik grada Zaječara i Memorijalna nagrada „Kosta Čauš“ . U revijalnom programu festivala do sada su nastupala velika svetska i domaća imena, a taj trend prati i ovogodišnje izdanje Gitarijade: Guano Apes, Therapy?, Laibach, Dubioza kolektiv, Kerber, Galija, Van Gogh, Električni orgazam, Gibboni, Darko Rundek, Generacija 5, Đura i mornari, Hard i mnogi drugi nastupiće pred zaječarskom publikom.

Kao i prethodnih godina i ove godine, u okviru Gitarijade biće održan 19. Motoskup Zaječar, od 31. jula do 1. avgusta . Po tradiciji ova manifestacija okuplja preko 3000 bajkera iz regiona, dok je za sve posetioce festivala organizovan kamp sa višedecenijskom tradicijom. Pored programa na glavnim binama i Motoskupa, organizatori Gitarijade pripremili su mnoštvo različitih sadržaja za posetioce: za ljubitelje klasične muzike na bini Guitar Art Stage nastupiće najznačajniji domaći i svetski gitaristi, za bendove koji nisu striktno rok orjentacije, ali poseduju autentičan duh i nude inovaciju u pristupu popularnoj muzici u centru grad biće postavljen World Music Stage, dok će u bajkerskom kampu biti organizovan izuzetno bogat celodnevni muzički program za posetioce kampa i 19. Motoskupa.

Pored brojnih nastupa, organizatori festivala pripremili su i bogat prateći program za posetioce i učesnike. Svi bendovi koji se budu plasirali u završni program festivala, stiču pravo učešća na Rock Akademiji, koja će biti održana u Zaječaru od 25-29. jula. U Gitarijada Free Zone delu, u centru Zaječara, tokom trajanja festivala održavaće se tribine, promocije književnih, muzičkih, kinematografskih i multimedijalnih izdanja, dok će u okviru programa Gitarijada Visual, po tradiciji festivala, biti priređene izložbe umetničke fotografije, stripa, pop art, performanisi i drugi sadržaji. Novinu na ovogodišnjoj Gitarijadi predstavlja Kamp likovnih umetnika iz Bugarske i Srbije koji će tokom trajanja festivala na javnim površinama u Zaječaru ostaviti svoj trag u 3D formatu.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.