49. Čivijada u Šapcu

Čivijada Šabac

Belosvestski vašar humora i satire od 14. do 16. septembra

Od 1968. godine, uoči čuvenog Malogospojinskog vašara, u Šapcu se održava još jedna nadaleko poznata manifestacija – „belosvetski vašar humora i satire“, ili jednostavno – Čivijada, manifestacija koja ima za cilj negovanje izvornog humora naroda ovog kraja. Za vreme trajanja Čivijade Šabac postaje prestonica šale, karikature i aforizama, ali i Čivijaške republike, čiji se predsednik tradicionalno proglašava poslednjeg dana manifestacije, a ulice grada ispunjene su šarenim i razigranim karnevalskim povorkama iz celog sveta, koje učestvuju na sada već tradicionalnom Čivijaškom karnevalu.

Ovogodišnja Čivijada održaće se od 14. do 16. septembra, a njen centralni deo, Čivijaški karneval, organizovaće se jubilarni deseti put i ugostiće preko 30 trupa iz celog sveta. Prvog dana manifestacije posetioce očekuje Karneval kućnih ljubimaca, Šampitijada i proglašenje kraljice i princeze Čivijaškog karnevala, dok će u petak, 15. septembra biti organizovan Dečji čivijaški karneval, nastup tamburaškog orkestra La Banda i Karipska noć. Poslednjeg dana manifestacije, od 18 časova, održaće se Međunarodni čivijaški karneval, kao i Karneval trudnica i beba, a saznaće se i kome će Marko Somborac ustupiti titulu predsednika Čivijaške republike.

Kao i prethodnih godina, na Čivijadi će biti proglašeni i pobednici prethodno održanog konkursa – autori najboljeg aforizma, satirične priče i karikature, koji će se posetiocima obratiti prve večeri manifestacije. U Narodnom muzeju održaće se izložba Dragana Petrovića „Mozaik vremena“, a Čivijadu će pratiti i bazar starih i umetničkih zanata, Čivijaški dobošar, Čivijaško krčkanje i utakmice u malom fudbalu – glumci protiv konobara i novinari protiv političara.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.