40 godina Novog talasa

40 godina Novog talasa

40 godina Novog talasa na Fakultetu dramskih umetnosti

Petak, 29. novembar, Fakultet dramskih umetnosti

Platforma Srbija stvara podržala program koji se organizuje povodom ovog značajnog jubileja

Ove godine se obeležava 40 godina od početka Novog talasa u SFRJ, sveumetničkog pokreta pod uticajem raznih zapadnih tendencija u popularnoj muzici, filmu i umetnosti uopšte.

Inicijalni period je trajao između 1979-1982. godine, na liniji gradova Rijeka – Ljubljana – Zagreb – Beograd – Novi Sad kada su stvoreni artefakti koji su obeležili kako epohu tako i buduće tendencije.

S obzirom da je veliki broj autora odgovornih za sva dešavanja završio, ili studirao FDU, u petak, 29. novembra će se realizovazi tri događaja koja će predstavljati svojevrstan omaž specifičnom vremenu i svedocima istog.

Planirani program obuhvata tribinu na sceni „Mata Milošević“ od 13 do 15 časova na kojoj će se govoriti o značaju ove ustanove u pokretu koji je imao politički, socijalni, fenomenološki i umetnički značaj.

Tribinu će moderirati prof. Aleksandar. S. Janković, dok su učesnici Boris Miljković, Biljana Maksić, Milutin Petrović i Vladimir Đurić.

Nakon tribine, u velikoj bioskopskoj sali, u 15:30 časova uslediće projekcija filma reditelja Miloša Radivojevića „Dečko koji obećava“ a ovim povodom publici će se obratiti scenarista filma prof. Nebojša Pajkić.

Odmah posle projekcije u foajeu između ove dve sale, od 18 časova će biti održan koncert Ad Hoc benda sadašnjih studenata FDU koji su muzičari, a koji će svirati pesme sa ključnih novotalasnih kompilacija „Paket aranžman“ i „Artistička radna akcija“.

Značaj ovog događaja prepoznao je i tim platforme „Srbija stvara“ nastale na inicijativu Saveta za kreativne industrije predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić sa ciljem pružanja podrške postojećim i razvijanjem sistemskih mera za sektor kreativnih industrija i inovacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *