3D modeli grafita za slepe i slabovide na Vračaru

3D modeli grafita za slepe i slabovide na Vračaru

3D modeli grafita za slepe i slabovide na Vračaru

Božidarac vas poziva u sredu, 20. oktobra, u 12 časova, na predstavljanje prvih 3D modela murala za slepe i slabovide osobe u Srbiji. Prva takva aktivnost u našoj zemlji se organizuje u susret Vikendu Street Art-a u subotu i nedelju, 23. i 24. oktobra. U subotu je planirana tradicionalna „Radionica seniori crtaju grafite” u dvorištu Božidarca, a paralelno tokom subote i nedelje biće organizovane i vođene ture Vračarom

Predstavljanje 3D modela se organizuje u okviru projekta udruženja Kruna iz Beograda „Umetnost u prolazu”, koji za cilj ima da približi uličnu umetnost slepim i slabovidim osobama. Prvi modeli će biti postavljeni na dve lokacije na Vračaru u sredu, 20. oktobra. U pitanju je inovativni pristup predstavljanja ulične umetnosti i grafita, jer se kreiranjem radova ulične umetnosti u 3D tehnologiji omogućava slepim i slabovidim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela koja se nalaze na ulicama Beograda. Murali će široj publici biti predstavljeni tokom trećeg vikenda ulične umetnosti na Vračaru, koji traje od 22. do 24. oktobra, u okviru kojeg će se održavati različite street art aktivnosti – od radionica za seniore do besplatnih šetnji i obilaska 3D modela murala. Murali se postavljaju povodom Međunarodnog dana slepih i slabovidih osoba, koji se u celom svetu obeležava. Pored toga biće organizovano i predstavljanje virtualne izložbe posvećene grafitima.

3D modeli grafita za slepe i slabovide na Vračaru

Povodom učestvovanja javne ustanove Božidarac u navedenom projektu direktor Vladimir Kljajić je izjavio: „Veliko nam je zadovoljstvo da imamo priliku da učestvujemo kao partneri i zajedno omogućimo da u uličnoj umetnosti mogu da uživaju i slepe i slabovide osobe. Božidarac se trudi, u skladu sa mogućnostima, da bude maksimalno inkluzivna ustanova. Skoro smo podržali i projekat ‘Make it able for disabled’, koji je mapirao u Beogradu prepreke sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom, a u cilju unapređenja politike pristupačnosti i izgradnje društva za sve. Posebno nam je drago što je na ovakav način umetnost društveno angažovana”.

Projekat Udruženja Kruna „Umetnost u prolazu” se realizuje u okviru konkursa Fondacije Telenor „Zamisli sve”, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Austrijskog kulturnog foruma. Partneri na projektu su Božidarac i gradska organizacija slepih Beograda. Kompanija Voxellab, koja se bavi 3D tehnologijom, proizvela je 3D modele murala za slepe i slabovide.

Sve aktivnosti su besplatne, ali je obavezna prijava i potvrda od strane Božidarca.

Registracija se može izvrštiti jednostavno preko sajta bozidarac.rs.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.