3. Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival

Program 3. Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala

Treći Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) održaće se pod sloganom “Ovde!” od 13. do 15. decembra 2017. godine u Domu kulture Gračanica, a tokom festivala biće prikazano ukupno 14 filmova.

Nakon prva dva uspešna i posećena izdanja, 2015. u Kosovskoj Mitrovici i prošle godine u Zvečanu, KMMFF, čiji je glavni cilj podizanje kulturne svesti i jačanje kulturne ponude u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, ove godine biće održan u Gračanici.

Tokom tri dana festivala biće prikazani srpski filmovi najnovije produkcije, ali i filmovi koji su obeležili svetske filmske festivale i punili bioskope širom sveta. Posebna pažnja biće usmerena ka najmlađima pa će oni i ove godine imati svoj poseban prostor na festivalu, gde će svakoga dana imati priliku da pogledaju nekoliko projekcija najnovijih dečijih filmova u 3D tehnici sinhronizovanih na srpski jezik.


Domaći film je i ove godine u prvom planu na Festivalu, a publiku očekuju vredna i zapažena ostvarenja srpske, ali i crnogorske kinematografije. Prvog festivalskog dana od 17 časova biće prikazan film „Igla ispod praga” reditelja i scenariste Ivana Marinovića, prava „poslastica za ljubitelje crnog humora“ – kako je o filmu pisao čuveni časopis Hollywood Reporter. Glumačku ekipu ostvarenja čija estetika podseća na stare italijanske filmove, ali i na radove Živka Nikolića, predvodi Nikola Ristanovski, a pored njega igraju Jelisaveta Seka Sablić, Ljubomir Bandović, Bogdan Diklić, Leon Lučev i mnogi drugi. Istog dana, odmah nakon svečanog otvaranja (19h), publika će uživati u ostvarenju reditelja i scenariste Emira Kusturice „Na mlečnom putu“, koji je svetsku premijeru imao prošle godine na 73. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. Glavne uloge u ovoj ljubavnoj ratnoj drami igraju Monika Beluči, Emir Kusturica, Sloboda Mićalović i Predrag Miki Manojlović.

Drugog festivalskog dana, 14. decembra od 17 časova, biće prikazan „Biser Bojane“ Milana Karadžića, popularna akciona komedija u kojoj igraju Milutin Mima Karadžić, Slaven Došlo, Vanja Nenadić, Andrija Milošević i Mira Banjac. Nešto kasnije, od 19 časova, publiku očekuje urnebesna komedija Nikole Koje „Stado“ sa fantastičniom glumačkom podelom u kojoj su pored već pomenutog Koje i Zoran Cvijanović, Vesna Trivalić, Nataša Ninković, Nikola Đuričko, Goran Šušljik, Srđan Timarov i Bane Trifunović.

Poslednjeg festivalskog dana publika u Gračanici pogledaće od 17 časova srpskog kandidata za Oskara “Rekvijem ѕa gospođu J” reditelja Bojana Vuletića sa izvrsnom Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi, dok nas u drugom terminu (19h) očekuje iščašena komedija iz Crne Gore „The Books of Knjige: Slučajevi pravde“. Priča prati dva hrabra policijska inspektora koji rade na slučaju dvostrukog ubistva. Iako će zločincima pokušati da zadaju smrtonosni udarac, njihova nesposobnost ih vodi u propast.

U dnevnim terminima od 11, 13 i 15 časova najmlađi će uživati u selekciji najboljih 3D crtanih filmova sinronizovanih na srpski jezik. Biće prikazano 6 filmova u 9 termina: „Mali šef“, „Družina iz džungle“ i „Tvrd orah 2“ – prvog dana; „Družina iz džungle“ (repriza), „Čudovišta iz moje porodice“ i „Moj mali poni“ – drugog dana; „Čudovišta iz moje porodice“ (repriza), „Mali šef“ (repriza) i „Vau vau zvezda“ – poslednjeg festivalskog dana.

Program Festivala upotpuniće i britansko-kineski akcioni triler „S.M.A.R.T. Potera“ sa Orlandom Blumom u glavnoj ulozi (13. decembar, 21.30h) i „Planeta majmuna – Rat“, treći deo popularne blokbaster franšize (14. decembar, 21h).

Nakon završetka Festivala, publika će, kao i prošle godine, svojim glasovima proglasiti najbolji domaći film, koji će biti prikazan u petak, 15. decembra, u 21 čas.

KMMFF je zamišljen kao Međunarodni filmski festival, ali sa akcentom na promociji srpske kinematografije i kulture. Koristeći film kаo izrаžаjno sredstvo dostupno širokom аuditorijumu, festival je tu dа podseti nа univerzаlne vrednosti, prvenstveno nа principe zаjedništvа, ravnopravnosti i solidаrnosti, ali i da ukaže na neophodnost očuvаnjа kulture na Kosovu i Metohiji, kao krucijalnog segmenta jednog društva.

Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival se održava u organizaciji Evropskog kulturnog foruma, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, i u partnerstvu sa Domom kulture Gračanica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *