Kreativni centar

Keativni centar: Nove slikovnice poznatih švedskih autora

Mama Mu pravi prolećno spremanje

Mama Mu se spušta niz tobogan

Napisali: Juja i Tumas Vislander

Ilustrovao: Sven Nurdkvist

Prevela: Svetlana Tot

Prema rečima nagrađivane spisateljice za decu i mlade Vesne Aleksić slikovnica ima važno terapeutsko svojstvo. Prema njenom mišljenju bitno je da likovi ne budu savršeni, već prepoznatljivi, sa sitnim nedostacima i problemima koje žele da savladaju, jer takve priče mogu da pomognu deci u prihvatanju zamršene realnosti, u kojoj ne postoje samo pozitivci i negativci, već slabe i jake strane u svakome od nas.

Upravo su takve slikovnice o kravi Mami Mu, koja se ne miri sa svim onim što bi moglo da sputava jednu kravu. Serijal knjiga o Mami Mu obuhvata više od deset slikovnica namenjenih deci u uzrastu od tri godine do šest godina. Kreativni centar je pre nekoliko godina preveo i objavio izdanja Mama Mu pravi kućicu na drvetu i Mama Mu se ljulja, a nedavno su objavljene i knjige Mama Mu pravi prolećno spremanje i Mama Mu se spušta niz tobogan.

Slikovnice iz ovog serijala namenjene su čitaocima koji uživaju u duhovitim pričama i bogatim ilustracijama. Avanture Mame Mu i njenog prijatelja gavrana Gavre napisala je švedska spisateljica Juja Vislander sa suprugom Tumasom Vislanderom, a ilustrovao ih je čuveni švedski ilustrator Sven Nurdkvist, koji je čitaocima u Srbiji poznat po serijalu knjiga o čiči Petsonu i mačku Findusu. Slikovnice o Mami Mu sa švedskog je prevela Svetlana Tot.

U priči Mama Mu pravi prolećno spremanje došlo je proleće i Mama Mu je odlučila da sredi štalu. Ali da li je prolećno spremanje ako samo na prozorsku dasku u štali staviš bele cvetove u čašu s mlekom i malo pometeš repom – nije siguran drugar Gavra, pa će i sam krenuti u spremanje sopstvenog gnezda. I za oboje će se prolećno spremanje izroditi u novu avanturu sa srećnim završetkom.

U slikovnici Mama Mu se spušta niz tobogan Mama Mu je ugledala na plaži tobogan postavljen za decu i sve bi dala da se i sama spusti niz njega. Gavri se ta ideja ne sviđa, ali ipak će pomoći svojoj drugarici da se popne uz merdevine. A šta će biti onda – čitaoci će saznati čitajući ovu priču.

Autorka Juja Vislander je još kao dete maštala da će se udati za farmera, jer je leta provodila kod bake na selu, okružena prirodom i kravama. Seća se da je još tada počela da piše. Serijal o Mami Mu napisala je sa suprugom Tumasom Vislanderom. Zajedno su pisali i komponovali pesme za decu koje se i dan-danas pevaju u većini švedskih domova.

Sven Nurdkvist je jedan od najznačajnijih švedskih ilustratora i pisaca za decu. Čiča Petson i mačak Findus su njegovi širom sveta poznati junaci, a inspiraciju za prve njihove avanture Sven Nurdkvist pronašao je igrajući se sa svojim sinovima. Knjige o Petsonu i Findusu već 30 godina razveseljavaju decu širom sveta. Prevedene su na 44 jezika, objavljene u preko 70 zemalja i dosad su prodate u više od osam miliona primeraka, a o njihovim dogodovštinama snimljeni su i crtani filmovi. Zahvaljujući živopisnim likovima, zanimljivim pričama i sjajnim ilustracijama, knjige o Petsonu i Findusu uveliko se smatraju klasicima savremene književnosti za decu.