24. Svetosavski bal24. Svetosavski bal

Tradicionalni bal srpske zajednice u Beču održaće se 10. februara 2023. godine, a po prvi put u prestižnoj Hofburg dvorani, među 14 najvećih bečkih balova

Tradicija koja je započela pre više od jednog veka, odnosno pre 160 godina, kroz istoriju je prekidana samo silom neprilika, kakva je bila i dvogodišnja pandemija koja je zadesila svet, ali godine 2023. obnavlja se u duhu kulture i umetnosti.

Beč, kao jedini grad na svetu koji je očuvao aktivnu balsku sezonu, od novembra do februara, istovremeno je i dom velikoj populaciji srpske zajednice, kao i drugim narodima s Balkana, koji ga takođe obogaćuju svojim kulturnim nasleđem. Upravo ovaj spoj habsburške visoke kulture i bogatog balkanskog duha, može se osetiti na Svetosavskom balu.

Ove godine, u manifestaciji će učestvovati preko 200 umetnika, uz prisustvo1500 zvanica i tako zajedno predstaviti najbolje od aktuelne srpske kulturno-umetničke scene. 

Punih šest sati najkvalitetnijeg scenskog programa (21-03č) obeležiće i: Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, simfonijski orkestar i hor Binički, Makao bend, Boris Režak, nekadašnja predstavnica Srbije na Evroviziji Bojana Stamenov, operska umetnica Đurđica Gojković i mnogi drugi.

Zahvaljujući raznovrsnom programu, na Svetosavskom balu se pleše valcer, ali i igraju naše stare gradske igre, slušaju se operske arije i afirmiše savremena pop muzika. Zato Svetosavski bal i jeste most između tradicionalnog i modernog, evropskog i balkanskog, formalnog i razigranog. 

U udruženju Srpski centar (Serbisches Zentrum) u Beču, koje organizuje bal, objašnjavaju da kao i na svakom balu odeća jeste propisana i podrazumeva elegantnu pojavu zvanica i to ga čini svečanim, ali je istovremeno važno naglasiti, da su uz ispoštovan navedeni dress code, na Svetosavski bal dobrodošli svi zainteresovani gosti.

Karte za bal se mogu kupiti preko sajta www.savaball.at, gde se takođe nalaze i sve informacije o samom događaju.

A sama činjenica da se Svetosavski bal ove godine, po prvi put u svojoj dugoj istoriji, odvija u palati carske porodice, prestižnom Hofburgu, i to čak u šest svečanih prostorija, uključujući i i čarobnu ceremonijalnu salu, čitavom događaju dodatno daje na ekskluzivnosti.

Zbog svega navedenog, Beč, 10. februara 2023. godine, ovom bajkovitom manifestacijom, pored Saher torte i zimskih ukrasa, postaje idealna destinacija za kraći ili duži odmor.