15. Beogradski festival poezije i knjige „Trgni se! Poezija!”

15. Beogradski festival poezije i knjige „Trgni se! Poezija!”

15. Beogradski festival poezije i knjige „Trgni se! Poezija!”

Srce moje, neko kuca, Milutin Petrović

15. međunarodni Beogradski festival poezije i knjige „Trgni se! Poezija!” biće održan od 7. do 10. oktobra 2021. godine, u Beogradu, pod sloganom „Srce moje, neko kuca” po stihu pesnika Milutina Petrovića, kome će biti priređen omaž povodom 80 godina od rođenja. Na festivalu će učestvovati preko 40 pesnika, prevodilaca i umetnika iz više od 15 zemalja. Svečano otvaranje festivala je 7. oktobra, u Narodnoj biblioteci Srbije, od 18 sati.

Svečano otvaranje:

  • Dejan Matić, direktor i selektor festivala
  • Adrien Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma Beograd
  • Stefan Almehagen Sandstad, drugi sekretar u Ambasadi Norveške
  • SRCE MOJE, NEKO KUCAOmaž Milutinu Petroviću 
  • ČITANJE POEZIJE&PROZE: Hana Rajs Lara, Arijan Leka, Marija Kaljis Kabrera, Mihal Rušinek, Ivana Velimirac, Petar Andonovski, Franciska Fiksl, Ognjen Aksentijević, Marija Vujošević
  • FILM&POETRY: LEONARD COHEN: BIRD ON A WIRE (Toni Palmer, 106′)
  • Koktel

Kao i prethodnih godina, programi festivala će obuhvatiti čitanje poezije stranih i domaćih autora, razgovore sa pesnicima i prevodiocima, promocije novih knjiga, poeziju za srednjoškolce i studente, a održaće se u prostorima Narodne biblioteke Srbije, Kulturnom centru Grad, Filološkom fakultetu i Filološkoj gimnaziji.

Beogradski festival poezije i knjige „Trgni se! Poezija!” osnovan je 2007. godine u cilju afirmacije savremene poezije u Srbiji i približavanja poezije najširoj publici.

Festivаl se zаlаže zа promovisаnje nаjviših umetničkih vrednosti, mlаdih umetnikа, interesovаnjа zа kulturu drugih, humаnog odnosа premа čoveku i grаdu, slobodu misli, govorа i umetničkog izrаžаvаnjа, inkluziju osetljivih društvenih grupa.

Na festivalu je do sada učestvovalo više od 350 uglednih pesnika iz preko 25 zemalja Evrope i sveta.

Učesnici festivala su takođe i prevodioci, književni kritičari, likovni, vizuelni, multimedijalni i drugi umetnici čiji radovi su inspirisani poezijom.

Programe festivala svake godine poseti nekoliko hiljada građana i građanki Beograda i Srbije, a preko društvenih mreža i elektronskih medija nekoliko desetina hiljada.

Festival „Trgni se! Poezija!” nagrađen je priznanjem Zvezde Beograda (2012, 2016) za najbolji projekat u kulturi i dobitnik je prestižne EFFE label (Europe for Festivals – Festivals Europe, 2017–2018) za značajan evropski festival.

Više detalja o programu možete pronaći na Facebook stranici.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *