142 godine postojanja Kolarčeve zadužbine

kolgod

142 godine postojanja Kolarčeve zadužbine

Obeležavanje 142 godine postojanja Zadužbine Ilije M. Kolarca, planirano za 22. novembar, biće odloženo zbog epidemiološke situacije.

Uručenje plaketa Odbora za izuzetan doprinos programskoj delatnosti i Godišnje nagrade Galerije za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2019/2020. biće organizovano kada epidemiološki uslovi to dozvole.

Dobitnici plaketa su dr Veljko Brborić, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu na Katedri za srpski jezik sa južnoslovenskim književnostima, mr Ljubiša Jovanović, redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu na Katedri za duvačke instrumente, uža umetnička oblast Flauta, dok je mr Jelena Ilić dobitnica Godišnje nagrade Galerije za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2019/2020.

Izjava upravnice Kolarčeve zadužbine Jasne Dimitrijević:

Kolarac je važna institucija, jer u kontinuitetu od 1878. godine ostvaruje svoju misiju. Celoživotno dodatno obrazovanje, izdavačka delatnost, učenje stranih jezika, predstavljanje najvećih svetskih imena umetničke muzike, podrška i promocija likovnih umetnika kroz godišnji program Likovne galerije, Art bioskop i slično, samo su neke od aktivnosti kojima se ova institucija bavi, ostavljajući tragove u kulturnom okruženju u kojem živimo.
142 godine postojanja Zadužbine i 88 godina rada institucije na Studentskom trgu je vredno pažnje. I više od toga. Svako vreme je bilo izazov da budemo aktuelni, da pratimo savremene trendove u kulturi i umetnosti, da se razvijamo, pratimo potrebe publike i unapređujemo vrednosne sisteme. Da sve to nema smisla ne bismo opstali do danas.
Kolarac i naši planovi za budućnost su realni ako se reši pitanje trajnog finansiranja institucije iz budžeta. To istovremeno znači da možemo da se više i bolje pozicioniramo kroz nove inicijative i programe kao institucija koja ima resurse da zadovolji potrebe muzičkih umetnika, različitih organizacija u oblasti umetničke muzike. Ali i da stvorimo nove platforme za dodatno obrazovanje u kulturi i umetnosti, nauci, imajući u vidu novotehnološke standarde. Kao i da afirmišemo kulturno nasleđe, kroz veću vidljivost i promociju izuzetne arhivske građe, ali i kroz nova partnerstva, nova iskustva i tragove koje ostavljamo budućim generacijama.
Pandemija korona virusa je pored svega teškog što preživljavamo prilika da kreiramo novi prostor za nove komunikacije koje će zadržati staru i doneti nam novu publiku. Sve to sa ambicijom da su istinske vrednosti trajna i nesporna vrednost društva znanja, kulture i umetnosti do kojih nam je stalo i koje predstavljamo kroz instituciju koja da nema smisla ne bi do danas postojala.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.