14. Festival srpske kulture u Istri – 2. deo

14. Festival srpske kulture u Istri – 2. deo

14. Festival srpske kulture u Istri – 2. deo

U četvrtak, 19. maja, u 20.30, u Srpskom kulturnom centru u Puli, otvara se drugi deo 14. FESTIVALA SRPSKE KULTURE U ISTRI, izložbom Sezonarijum Vesne Opavsky.

Beogradska doktorka umetnosti Vesna Opavsky, predstaviće prvi put kompletan Sezonarijum publici u Hrvatskoj.

Grafike iz ciklusa Sezonarijum nastaju tokom poslednjih nekoliko godina i kombinacija su crteža i autorskih fotografija. Predstavljaju beleške boravka u prirodi i obeležavaju sezone različitih biljnih vrsta, kao i trendove aktivnosti na otvorenom prostoru.

Ovi digitalni kolaži nose slikovite nazive poput: Sezona mirisa lipe, Sezona kampovanja, Sezona skrivanja u poljima kukuruza, Sezona osunčanih vinograda… Grafika Sezona mira, nastala je tokom marta ove godine, a kao polazni motiv korištena je jedna Pulska lipa.

Ovo je četrnaesta samostalna izložba Vesne Opavsky, a ona je već poslednjih 20 godina prepoznata po karakterističnom stilu preklapanja slojeva akvarela i motiva iz prirode. Izložbu će otvoriti slikarka i esejista Jasna Opavska pričom o konceptu izložbe i vizuelnim karakteristikama grafika, ali i o nekim manje poznatim pojedinostima koje su uticale na umetnički izraz njene sestre.

U narednim danima festivala, 20. maja, u 20.30 časova, biće održano književno – filmsko veče sa predstavljanjem opusa pisca Miloša Latinovića iz Kikinde i dokumentarni film novinarke i urednice Marije Miljević Rajšić Pavićeva kutija za pisanje, posvećen piscu i akademiku Miloradu Paviću, snimljen u produkciji Kulturno-umetničkog programa RTS-a. 

U subotu, 21. maja, u 20.30 časova, festival se završava projekcijom filma U zemlji kontrasta- Moja indijska priča, produkcije Umetničkog press karavana, autora Borislava Petrovića i scenariste Slavice Hinić.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.