Moja Srbija

Etnology fest

Etnology fest – nematerijalno kulturno nasleđe kao inspiracija

U Beogradu će se od 12 do 15. oktobra održati prvi Etnology Fest, mini festival internacionalnog karaktera koji će pokazati značaj, važnost i bogatstvo kulturnog nasleđa kroz različite forme izražavanja: modne revije, izložbe, rukotvorine, dokumentarne filmove, kao i zanimljive radionice i predavanja uvaženih predavača. Naglasak će biti stavljen na tradicionalnu umetnost i nematerijalno kulturno nasleđe, kao i na njihovu kontinuiranu prisutnost u savremenom društvu, kroz modernu umetnost.

ETNOLOGY FASHION

Festival otvara jedinstvena revija Ethno Couture „Kolo” kojom će nacionalni ansambl Srbije, u čast 70 godina rada, predstaviti nošnje visoke umetničke vrednosti. „Sirogojno Etnology by Filip Maksimović“ naziv je modne revije koja je na programu trećeg dana festivala.

Zemlja u fokusu i specijalni gost prvog Etnology Fest-a biće Rusija. Iz svoje bogate kulturne ponude, Ruska federacija će se predstaviti živopisnim kostimima i nakitom iz Jakutije – (Saha Republika), daleke i hladne severne oblasti sa izuzetno bogatom tradicijom koja se sa uspehom prenosi sa generacije na generaciju. Posebnu pažnju javnosti i medija izazvaće dolazak i modna revija čuvenog ruskog kreatora Slave Zaitseva, koji se u svetu proslavio svojim kolekcijama inspirisanim ruskim motivima i koji je specijalni gost prvog Etnology Fest -a.

ETNOLOGY MASTER CLASS

Svakog dana festivala, u popodnevnim satima, biće organizovana predavanja etnologa i kustosa na temu bogatog stvaralaštva našeg, ruskog i afričkog naroda. U toku popodneva na programu su i radionice za decu (izrada loptica od pustovane vune) koje će držati Etno mreža.

ETNOLOGY PANEL

O ulozi medija u promociji i očuvanju kulturnog nasleđa biće reči drugog dana festivala, 13. oktobra u 13 časova, u Muzeju nauke i tehnike, na Etnology panelu.

ETNOLOGY BAZAR

U sklopu festivala, svakodnevno od 14 do 18 časova u Muzeju nauke i tehnike biće organizovan Bazar, gde će publika moći da razgleda i kupi deo autentičnih proizvoda zemalja učesnica.

Etnology Fest se zatvara ekskluzivnom modnom revijom čuvenog ruskog kreatora Slave Zaitseva u Etnografskom muzeju, 15. oktobra.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]