Da-svi-pomognemoФондација „Ана и Владе Дивац“ је основана 2007. годи-не као независно и непрофитно удружење са циљем да помогне угроженим грађанима, посебно избеглицама, у практичном решавању њихових животних и егзистенцијалних проблема.

Фондацију су основали Ана и Владе Дивац, учесници великог броја хуманитарних активности током готово 20 година хуманитарног рада.

Досадашњим активностима Фондација је променила живот за око 1.400 избеглих и расељених којима смо помогли да добију нови дом, као и да развију сопствени посао како би живели потпуно независно. У Србији и даље постоје 24 колективна избегличка центра у којима се налази још 2.405 особа којима желимо да обезбедимо трајни смештај и услове за достојанствен живот.

Фондација је посвећена промоцији позитивних вредности међу младима у Србији кроз кампању “Стварно важно” и окупљање 100 организација младих из целе Србије. Радује нас што смо били у могућности да помогнемо и незбринутој деци, да обновимо две школе у Краљеву након земљотреса, али и да изградњом игралишта у 12 вртића и 4 спортска терена у градовима Србије учинимо детињство лепшим за хиљаде деце и младих широм наше земље.
Преко низа активности које од свог оснивања иницира и спроводи, Фондација подстиче развој индивидуалне и корпоративне филантропије у Србији. Различите акције су усмерене ка развоју свести и промоцији давања код грађана Србије, као и друштвено одговорног понашања у приватном сектору.

Да сви помогнемо

До сада је захваљујући активностима Фондације обезбеђен смештај за око 1.500 особа из колективних избегличких центара. Помоћ избеглицама се наставила кроз кампању „Да сви помогнемо!“ којом је Фондација „Ана и Владе Дивац“ успела да обезбеди донацију грађевинског земљишта од града Београда за четири зграде за социјално становање у заштићеним условима.

Фондација је успела и да укључи партнере који су финансирали изградњу три зграде са по 20 станова за најугроженија избегла и расељена лица, док ће Фондација да на јесен 2013. године у комплекс усели још 20 породица чиме ћемо се приближити затварању колективних центара на територији Београда.

Кампања „Да сви помогнемо!“ се показала веома успешно – одазвао се велики број медија који је прате, као и компанија и појединаца који у донирали средства за изградњу објеката. Кампања је наишла на одличне реакције у Србији, али и међу нашом дијаспором и ове године је заслужила златну медаљу за најбољу друштвено одговорну акцију у Србији за 2012. годину. Ана Дивац, која је један од оснивача Фондације, чврсто верује да уколико сви помогнемо и уложимо наш труд ми можемо мењати реалност, позитивним ставом и добрим делима.

Кроз акцију „Да сви помогнемо!“ сте сакупили велики део средстава и помогли многим избеглицама, на чему још планирате да радите?

За нови објекат смо прикупили 325.000 евра и потребно нам је још око 120 хиљада евра да започнемо градњу. У избегличким центрима је остало око 2.300 особа и желимо да допринесемо да се сви ти људи сместе и да им се омогући достајанствен живот. Очекујемо да за неколико година ово више неће бити тема у Србији и зато смо се посветили раду и на другим пројектима, пре свега са децом и младима.

Веома ме радује рад са младима кроз пројекат „Стварно важно“ који подржавамо у решавању њихових проблема и заједно са њима промовишемо позитивне вредности које нас покрећу. Захваљујући кампањи и друштвеним мрежама окупили смо 100.000 младих из Србије који са нама деле своје проблеме, идеје и које мотивишемо да се активирају и да не чекају ни на кога већ да узму свој живот у своје руке.

Ипак, тамо где ми срце поскочи највише је нови пројекат, радног наслова „Милион Срба тим“. Идеја је да милион грађана Србије или наше заједнице из дијаспоре, донира само 1 евро месечно. Идеја је да се милион људи различитих политичких, религиозних, расних, сексуалних и било којих других опредељења и разлика удружи око идеје изградње ургентног и трансплатационог центра за децу који недостају нашој земљи. Сан ми је да схватимо да је снага у нама, јер овако тонемо све дубље чекајући неког другог да нам реши проблеме. А тако је лако, само 1 евро месечно и само милион најбољих да се одазове!

Шта Вас је инспирисало да се бавите хуманитарним радом?

Многи људи, од светски познатих личности, до „обичних“, свакодневних људи. Увек ме покреће када људи своју славу користе у подстицању и инспирисању других. Али исто тако, када пензионер позове нашу Фондацију и каже – мени је Дивац рекао да зовем на овај број и донирам 100 динара. То ми испуни срце и онда знам да има наде. То је оно што ми даје снагу и истрајност да у Србији може другачије и боље

Колики је, по Вама, ниво свести о друштвеној одговорности? Колико су компаније компаније отворене за сарадњу?

До сада је Фондација највећу подршку имала од наше дијаспоре и од страних фондација који подржавају наше пројекте. Међутим, последњих година су компаније очигледно почеле да више пажње и средстава улажу у пројекте из домена друштвене одговорности.

Наш рад су помогле бројне мале и велике компаније од којих нам се многе саме јављају нудећи помоћ. Добили смо бројне донације новчаних средстава, робе и услуга које користимо за реализацију наших пројеката.

Истакла бих сарадњу са Еуробанком са којом већ три године реализујемо пројекат “Велико срце”. Овим пројектом смо до сада помогли да се реновира 12 игралишта у државним вртићима широм Србије и радујемо се што ћемо се овим лепим пројектом бавити и наредних година захваљујући аффинитy картици “Велико срце” коју смо креирали у сарадњи са Еуробанком ЕФГ. Овим пројектом смо хтели да пре свега помогнемо што већем броју родитеља, деце и васпитача, јер це многе генерације моћи да их користе. Већ 17. октобра отварамо и ново игралиште у Новом Пазару.

У ком правцу бисте желели да се Ваша Фондација развија?

Са једне стране, проблема у друштву ће увек бити и постојаће потреба да се неко бави тиме, али и да креира нове пројекте и друштвена кретања. Зато и Владе и ја желимо да наша Фондација настави да траје и да буде део позитивних и инспиративних дешавања у Србији.

Да ли некада помислите да је то што радите Сизифов посао и да је немогуће помоћи свима?

Увек размишљам, како је могуће и како можемо пуно тога и са мало, ако нас је много. И знам да не постоји човек коме неко није помогао када му је требало. Често то не буде можда онај на кога рачунамо, али се појави неко други ко вам да наду. Некада је то само и реч, али вам промени цео живот. Лепо је када једни друге гледамо у бољем светлу и не одустанемо ни од себе, ни од другога, зато што у том тренутку изгледа немогуће.