nis

НИС

„Сјај енергије знања”, „НИС стипендира школовање пет студената у Русији” или „Злато, сребро и две бронзе за Србију”, само су неки од наслова у медијима који говоре о НИС-овом програму „Енергија знања”. „Енергија знања” је улагање у науку, образовање, инвестиција у младе кроз дугорочну стратегију пословања компаније.

Нафтна индустрија Србије, поред својих основних делатности, инвестира и у оно без чега напретка нема – у образовање, науку, у ученике и студенте који остварују најбоље резултате на путу освајања знања. Пројектом „Енергија знања” НИС има за циљ да иницира и развија напредак друштва кроз унапређење услова у школама и факултетима и да подстакне младе да се опредељују за природне науке и техничке факултете и да кроз њих виде своју шансу и успешан развој каријере.

У оквиру „Енергије знања” НИС је потписао Меморандуме о сарадњи са Друштвом физичара Србије, Друштвом математичара Србије и Српским хемијским друштвом о заједничкој организацији националних Олимпијада.

У мају је одржана Српска физичка олимпијада и добили смо првог победника: Милан Крстајић, ученик Математичке гимназије, био је најбољи међу 30 учесника који су се квалификовали резултатом на Републичком такмичењу. Милан је први подигао златну статуу „Енергије знања“, аутора Вукашина Багића, студента Академије уметности у Новом Саду, који је победио на конкурсу. Учествовало је више од 20 младих уметника, а Вукашин је победио статуом која је постала симбол овог Пројекта.

У јуну је НИС био домаћин за тридесеторо најбољих математичара Србије на Српској математичкој олимпијади. Златну статуу понео је Максим Стокић, седамнаестогодишњак из Чачка, такође ученик Математичке гимназије у Београду.

НИС је био партнер и свим тимовима Србије који су нашу земљу представљали на Светским олимпијадама из ових области. Наши момци и девојке имали су велике успехе:

– На математичкој олимпијади у Колумбији, након Теодора ван Бурга, поново имамо једно злато: Жарко Ранђеловић, средњошколац из Ниша, освојио је то најсјајније одличје. Уз њега у Србију су стигли и сребрни Максим Стокић и бронзани Иван Дамњановић и Симон Стојковић.

– Из Данске, са Међународне физичке олимпијаде, сребро је донео Милан Крстајић, а бронзане медаље Лука Бојовић, Урош Ристивојевић и Илија Бурић.

– Хемичари су нас у Москви обрадовали сребром Исидорe Бањац и Марка Нешића, а бронзану медаљу је освојио Давид Копривица.

Први пут ове године организован је НИС Кампус у Бечићима. Више од 120 учесника у августу је имало прилику да унапреде своја знања уз предавања истакнутих предавача из математике и физике. Било је времена и за дружење, за размену искустава и прављење планова за будућност.

Посебан значај у оквиру Пројекта припада руском језику. У циљу реафирмације и популаризације руског језика НИС је у сарадњи са Славистичким друштвом Србије и Руским центром фонда „Руски мир“ у мају месецу, у просторијама компаније у Новом Саду, био домаћин и организатор прве Олимпијаде из руског језика. Уцествовало је висе од 80оро такмичара из целе Србије, уз госте из Црне Горе и Републике Српске. Добили смо и прву девојку победницу – Анђела Петронић, ученица IX гимназије у Београду показала је најбоље познавање руског језика и постала власница златне статуе „Енергије знања“.

Поред активности усмерених на средњошколце, НИС-ова „Енергија знања” је усмерена и на сарадњу са универзитетима. Успостављена је сарадња са два универзитета – у Београду и Новом Саду, закључени су споразуми о стратешкој сарадњи, што обухвата стипендирање најуспешнијих студената и заједнички рад на унапређивању квалитета наставе, нивоа знања студената и прилагођавање студијских програма потребама тржишта рада.

Први реализован стратешки пројекат НИС-а ове године је формирање новог студијског програма Инжењерства нафте и гаса за основне, као и модула Геологије нафте и гаса за мастер студије на Рударско-геолошком факултету. Тиме су створени услови за квалитетније и потпуније образовање будућих инжењера неопходних за развој Компаније.

Упоредо са подизањем услова за школовање на Рударско-геолошком факултету, НИС је, од ове школске године, пет средњошколаца послао на студије у Русију, на факултете за нафту и гас, у Москви и Санкт Петербургу.

Ово је тек почетак пројекта „Енергија знања“ који настоји да сублимира сву енергију и велико знање младих који желе да учине корак више, да учине корак брже и стигну тамо где их њихове амбиције, труд и жеље носе. Нама, НИС-у биће велико задовољство, али и част и привилегија да им на том путу бар мало помогнемо, да им будемо партнери и да, они који то буду желели, заједно са нама, граде успешну будућност наше компаније и наше Србије.